Vječna bitka za nadmoć nad termostatom! Zvuči vam od nekud poznato?

Ovo je pokazalo britansko istraživanje…

84

Započinje sezona grijanja, a s njom i muke po termostatu, ili, vječna bitka sa partnerom za nadmoć nad termostatom. Nedavno istraživanje, koje prenose mnogobrojni britanski mediji, otkriva kako se gotovo trećina parova prepire oko temperature u stanu. A rezultati istraživanja britanskog poduzeća za izradu termostata, Corgi Homeplan, pokazali su kako čak četrdeset posto žena, odnosno partnerica, iza leđa svojih partnera potajno podiže temperaturu na termostatu.

Za ovakvo ponašanje naime, postoji i znanstveno objašnjenje. Istraživanje nizozemskih znanstvenika iz  2015. godine pokazalo je kako su temperature koje su ugodne za muškarce i žene, različite. Dok ženama najbolje paše prosječna temperatura od oko 25 stupnjeva, za muškarce idealna temperatura iznosi oko 22 stupnja. Iako muškarci i žene imaju približno jednaku tjelesnu temperaturu, osjećaj za toplinu i hladnoću više ovisi o temperaturi kože, koja je kod žena niža. Razlog tome je ženski hormon estrogen, zbog kojeg je ženska krv nešto gušća što izravno znači i dužu i sporiju put do kapilara, naročito u udovima.

Kod osjećaja topline veliku ulogu igra i metabolizam. Muškarci obično imaju bolju probavu od žena, dok žene pak imaju nešto viši nivo masnog tkiva. Veća mišićna masa kod muškaraca znači i bolji bazalni metabolizam, što pak znači da muškarci brže potroše kalorije koje tijelo treba za održavanje tjelesno bitnih funkcija kao što su disanje i cirkulacija krvi. Zbog brže cirkulacije krvi kod muškaraca, udovi su prije topli i posljedično manje hladni nego u žena.

Komentari