Više mini odmora umjesto jednog godišnjeg – trend među milenijalcima

149

Čini se da će generacija takozvanih milenijalaca godišnje odmore sve više i više ”rezati” na manje dijelove, prenosi Business Insider.

Riječ je o dobnoj skupini koja svoj novac najviše voli trošiti na putovanja, a od jednog velikog putovanja u godini draža im je opcija više manjih. Na taj način mogu posjetiti više destinacija i doživjeti više različitih iskustava, ali i manje ”izgubiti” od posla kojemu je sve podređeno.

Podaci prikupljeni iz više od 750 nezavisnih hotela i resorta sabrani su u izvještaj u kojem je ustanovljeno upravo to i skovan je novi termin: micro-cations. Ti mikro godišnji odmori u pravilu traju manje od četiri noćenja, a 57% Amerikanaca već nije noćilo više na svojim odmorima u prošloj godini.

Osim toga, gotovo tri četvrtine milenijalaca bile su na barem jednom mikro godišnjem odmoru, a više od četvrtine čak na tri.

Milenijalci koji su sudjelovali u istraživanjima generalno smatraju da su preplavljeni poslom i obično se za godišnji odmor odlučuju kada im već voda dođe do grla i osjećaju da su izgorjeli od obaveza. No, čak ni tada ne mogu se u potpunosti odmaknuti od posla već ostaju dostupni putem e-maila.

Na ovaj način lakše im je otputovati na nekoliko dana, kako bi održali ravnotežu između posla i odmora. Iskoristivši maksimum za odmor i uživanje u tih nekoliko dana, na koncu ipak imaju manje za nadoknaditi na poslu i lakše je ponovno se prebaciti u uobičajeni ritam.

Po predviđanjima, generacija Z će ovaj trend definitivno nastaviti. S tim da je moguće da će njihovi mikro godišnji odmori zapravo postajati još manji, jer istraživanja pokazuju da novije generacije zapravo osjećaju sve veću krivnju kada izostaju s posla.

Uostalom, nekoliko dana je taman dovoljno za, primjerice, posjetititi neki glazbeni festival, pa nekoliko tjedana kasnije ponovno uplatiti odmor za neko posve novo iskustvo, umjesto u startu planirati kako popuniti mjesec dana.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovaj trend nastaviti razvijati i kod nas.

 

Komentari