Vinko Ćemeraš o Dori: “Mišljenja sam da je to jedina platforma koja me može gurnuti prema inozemstvu”

226
Vinko Ćemeraš
Foto: Boris Pehar

Vinko Ćemeraš ove će se godine na Dori predstaviti s pjesmom “Lying Eyes”. Pjesma je to koja je mnogima “zapela za uho” već pri prvom slušanju. Tekst, glazbu i aranžman pjesme potpisuje sam Vinko Ćemeraš, a za producentskim pultom našao se producent Srđan Sekulović Skansi, njegov stalni suradnik. O prijavi na Doru, pjesmi i konceptu, ali i općenito o glazbi popričali smo s Vinkom Ćemerašem.

Kako je nastala pjesma “Lying Eyes”? Koja priča stoji iza nje? 

Rekao bi da je nastala spontano, ali isto tako mogu reći da je nastala iz upornog rada. Prošle godine u kasno proljeće imao sam neku navalu volje za traženjem inspiracije. Tih dana sam stalno nešto sviruckao u svom malom kućnom studiju i tako je nastala “Lying eyes”. Vrlo brzo je melodija došla, pa kad sam probao i pjevušiti, svidjelo mi se. Vjerovao sam da može ispasti dobra pjesma.

Možete li nam reći nešto više o suradnji s producentom Srđanom Sekulovićem Skansijem? Kako je izgledao proces rada s njim na glazbi i aranžmanu pjesme? 

Pa ta suradnja traje gotovo četiri godine, mislim da to sve govori. Čak je i odnos sve bolji i bolji kako radimo na mojim pjesmama. Možda jer sam slobodniji pa sam više i dosadan oko zahtjeva haha. Skansiju se zapravo svidjela i demo verzija pa nismo na pjesmi previše ni radili. Samo sam ga baš gnjavio oko gudača i vokala, stalno sam nešto umišljao da treba drugačije. Tome je valjda uzrok i da sam previše preslušavao pjesmu i tražio joj manu.

Kako to da ste se odlučili prijaviti na Doru? 

Uvijek je postojala želja da krenem raditi na engleskim pjesmama. Tako da mi je nekako logično bilo da krenem ostvarivati tu želju preko Dore. Mišljenja sam da je to jedina platforma koja me može gurnuti prema inozemstvu.

Vinko Ćemeraš
Foto: Filip Gržinčić

Kako je pjesma “Lying Eyes” završila u vašem repertoaru za Doru? Jeste li razmatrali možda neku drugu pjesmu prije nego što ste odlučili iznijeti “Lying Eyes”? 

Zapravo “Lying eyes” kad je napisana, uglazbljena i snimljena (demo verzija), samo je odstranjena jer nije bilo plana za nju. Pjesma pod nazivom “Thought” već je bila spremna, snimljena kod Skansija, ali je bila preduga za pravilnik formata Dore. Mi jesmo nešto pokušavali da je skratimo na tri minute, ali nije mi imalo smisla pjesmi koja mi je super takva kakva je to raditi. Sjetio sam se odstranjene pjesme koja je provela svoj plan.

Kakva su Vaša očekivanja od nastupa na Dori? Kako ste dočekali vijest o ulasku u uži izbor hrvatskog eurovizijskog izbora? 

Bio sam ponosan i sretan, jedan od onih trenutaka kad znaš da se kantautorstvo prepoznalo, to mi je najviše značilo. A neka očekivanja iskreno i nemam. Želim samo da u liveu budem na svojoj najboljoj razini. Kasnije, poredak što god donese bit ću sretan.

Kakve su za sada povratne reakcije publike, prijatelja i obitelji na „Lying Eyes“? 

I više nego dobre. Bio sam stvarno uvjeren da je pjesma dobra, s ponosom stojim iza nje. Naravno tek kad pjesma bude dostupna svima, krenu i reakcije, koje mogu biti drugačije od mog mišljenja. Ali na svu sreću samo je dobila pozitivne komentare.

Što najviše volite u glazbi i kako je zapravo krenuo Vaš put u glazbu? 

Volim proces stvaranja i izvođenja pjesama ljudima koji su koncentrirani u tom trenutku samo na mene. Kad vidim da sam dobio pažnju, dobijem tu neku supermoć i nadmašim svoje razine. Sve je krenulo od sviranja u osnovnoškolskom bendu. Taj početak bio je najbitniji jer sam stvorio dovoljno ljubavi da kroz iduće godine polako krenem u pisanje prvih pjesama i otkrivanje novih stilova koji dovode do ovoga što danas radim.

Koja je Vaša najranija uspomena vezana uz glazbu koje se možete sjetiti? 

Slušanje ploča i kaseta, nije dugo trajalo, ali se vjerojatno tu i stvorila iskra za ovo danas.

Vinko Ćemeraš
Foto: Boris Pehar

U početku ste većinom radili tekstove na engleskom jeziku, a istaknuli ste da se možete i lakše opustiti kada pjevate na engleskom. No, u jeku promotivnih aktivnosti oko prvog albuma, počeli ste stvarati na hrvatskom. Koja je bila glavna prekretnica? 

Mislim da sam dobro odlučio, jer sumnjam da bi išta mogao uraditi sa engleskim pjesmama samo izbacujući ih i pustiti da se same probiju. Ali evo, možda se i varam, nikad nećemo znat.  A što se tiče pisanju pjesama na hrvatskom, to ću i dalje raditi u svom kućnom studiju, pa kad osjetim da je nešto dobro, dobit će svoje vrijeme i plan.

Bili ste i u show The Voice, što se sve promijenilo otada u Vašem životu i načinu na koji promatrate glazbu? 

Shvatio sam bar malo kako stvari funkcioniraju. Nastojim ne gledati na glazbu kao biznis, nego stvarati i raditi iz ljubavi. Ali definitivno mogu reći da sam preko The Voicea dobio priliku i pozornost, koju prije nisam imao u tolikoj mjeri.

Pratite li i ovu sezonu? Imate li favorita? 

Upratio sam zadnje dvije emisije. Dovoljno mi je bilo da Martina krenem favorizirati.

Koji su najveći izazovi mladom izvođaču na domaćoj sceni? 

Sama scena.

Iza Vas je i uspješan debitantski album, Porin te suradnja s bendom Talvi Tuuli. Sve se zbilo u relativno kratkom roku, kakve su Vaše impresije po tom pitanju? 

To je najveća nagrada u Hrvatskoj. Ja sam na nju ponosan, a vjerujem i da su članovi koji su tada svirali sa mnom. Iduća želja je doći do Porina s kantautorskim albumom!

Vinko Ćemeraš
Foto: Boris Pehar

Kako je krenula suradnja s Talvi Tuuli i koji je razlog prestanka suradnje? 

Krenula je od završetka The Voicea, trajala je evo do nedavno. Naime odlučio sam krenuti bez benda ili točnije samo bez imena, nekako je postalo sve na silu. Prezentirao sam bend, a bend sam bio ja. I ne kažem to kao Štulić u doba Azre, nego više na način da sam previše htio taj bend, a nisam osjetio da članovi žele isto. Pa stoga da ne bude kompliciranja, idemo bez imena benda u nastavku.

Je li Vam draže stvarati glazbu ili održavati koncerte? 

U zadnje vrijeme stvarno uživam stvarati glazbu, ali nema ništa bez tog osjećaja sviranja publici. Ne moramo čak koristiti riječ koncert, dovoljno mi je da sviram jednoj osobi koja me želi slušati.

Što Vas potiče na pisanje pjesama i na što bi svojim pjesama voljeli potaknuti sve one koji Vas slušaju? 

Potiče me ljubav prema životu i čar što ona može biti varljiva.  Volio bih ih potaknuti na one emocije koje su davno sakrili.

Vinko Ćemeraš
Foto: Boris Pehar

Čime se bavite u slobodno vrijeme? 

Dosta pratim sport, nogomet posebno. Pored toga čitam, gledam filmove/serije, planiram budućnost, prizivam ugodnu prošlost. Ali najvažnije, nastojim usporiti vrijeme da ga bolje proživim.

Koji su Vaši glazbeni planovi za budućnost? 

Rad na engleskim pjesmama. Možemo očekivati u narednom periodu par engleskih pjesama pa vidjeti ishod istog. Dosta će od toga ovisiti. Ali u principu želim samo da ostanem u glazbi, to će biti dovoljno.

Komentari