Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio upute za brigu o kućnim ljubimcima tijekom epidemije koronavirusa

50

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite i da prilagode brigu za svoje kućne ljubimce. Njihovu uputu prenosimo u cijelosti:

Molimo vlasnike kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje životinje, brinimo se jedni za druge i za svoje ljubimce.

Tijekom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku. Ako u vašoj blizini poznajete starije osobe koje imaju psa, ponudite im pomoć prilikom šetnje i nabave hrane za ljubimce, uz pridržavanje svih mjera prevencije.

Upozoravamo sve osobe koje su u samoizolaciji da ne vode svoje ljubimce u šetnju te da s njima ne odlaze u trgovine za kućne ljubimce i veterinaru. Savjetujemo svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji žive sami da unaprijed dogovore skrb za svoje ljubimce u slučaju da moraju u izolaciju.

Budući da su mnoge ustanove koje pružaju veterinarske usluge, uključujući Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ograničile svoj rad samo za hitne slučajeve, molimo vlasnike kućnih ljubimaca da izbjegavaju rizične situacije i preveniraju zdravstvene probleme. Tijekom šetnje uvijek nadzirite pse i vodite ih na povodniku, ne dopuštajte im da tijekom šetnje konzumiraju hranu, vodu i strane predmete kao ni da dolaze u kontakt s divljim životinjama. Nastojte spriječiti da se taru o vanjske površine i predmete. Nemojte hraniti ljubimce ostacima vaše hrane i hranom za ljude te držite kante za smeće pokrivenima. Koristite zaštitu od vanjskih i unutarnjih nametnika te u dogovoru s veterinarom nastavite davati propisanu terapiju. Preporučujemo da psima, ako je potrebno, nakon šetnje operete šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke. Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezificijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedočimo ovih dana.

90752577_1081265345559872_7493301120593297408_n
Izvor: Pet Levrieri, pseće šape oštećene varikinom

Hitna stanja kućnih ljubimaca zbog kojih je nužno potražiti pomoć veterinara su: povraćanje i proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost; traume; poteškoće s disanjem; naprezanje prilikom mokrenja; otrovanje; proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja); problemi tijekom porođaja; epileptični napadaji; kolaps ili gubitak svijesti; hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije. Prije odlaska veterinaru molimo da ustanovu kontaktirate telefonski i provjerite na koji je način organizirana skrb za pacijente. Pridržavajte se i pravila ustanove koja se odnose na nove režime dovođenja pacijenata i čekanja na pružanje usluge.

Molimo Vas da u svrhu očuvanja zdravlja Vaših ljubimaca izbjegavate rizične situacije i brinete o redovitim preventivnim mjerama. Slijedi par uputa na što trebate pripaziti:

• Držite kante za smeće pokrivene i onemogućite ljubimcima d pojedu neadekvatnu hranu ili strane predmete (kamenje, igračke i sl.).

• Ne dozvoljavajte psima uzimanje vode iz zajedničkih posuda na javnim mjestima.

• Koristite ljekove za zaštitu od krpelja, buha i crijevnih nametnika koje je preporučio vaš veterinar.

• Redovito i prema preporuci Vašeg veterinara dajte terapiju svojim ljubimcima ako se već liječe od neke bolesti.

• Pranje ruku je ključno u prevenciji širenja bolesti.

• Redovito čistite mačji wc.

• Ne dopuštajte svojim ljubimcima da slobodno lutaju bez vašeg nadzora.

• Držite kućne ljubimce dalje od divljih životinja koje mogu prenositi bolesti.

• Ne ostavljajte kućne ljubimce u zatvorenim toplim prostorima (npr. automobilima) kao bi izbjegli pojavu toplotnog udara.

Pazite na sebe i svoje kućne ljubimce i ostanite zdravi.

Komentari