Veliki puževi kao terapeuti! Terapija životinjama predstavljena na Rijeci psihologije!

Iskreno nismo znali koliko su opširne teorija i praksa provođenja terapija životinjama. Ambasadori smijeha sinoć su nam u dva sata druženja sve objasnili.

319

U Rijeci se ovih dana, od 20. do 26. veljače, održava Rijeka psihologije – projekt suradnje sveučilišne zajednice, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnog i profitnog sektora koji promiče psihologiju i volonterstvo, a pri tome ima i humanitarni karakter te se održava već šestu godinu.

Među brojnim događanjima koja se nalaze u ovogodišnjem programu, naći će se za svakoga po nešto, a nama je jučer bilo pravo zadovoljstvo prisustvovati radionici „Terapija uz pomoć životinja: životinje u službi mentalnog i tjelesnog zdravlja“ koju su za okupljene pripremili gosti iz udruge „Ambasdorji nasmeha“ (ambasadori smijeha) iz Ljubljane.
Jasmina Kardoš, Urša Ivanovič, Meta Štravs, Špela Drnovšek i Irma Golob te njihovi partneri (jedino ih tako možemo nazvati) Indi – mješanka haskija, Alvin – border collie, Charlie – domaći mačak i jedan afrički puž, kroz interaktivnu radionicu pokazali su nam što točno znači terapija životinjama, kome je namijenjena i s kojim se sve problemima suočavaju u njenom provođenju.

IMG_20170221_165746

Udruga „Ambasadroji nasmeha“ osnovana je 2005. godine i danas broji 53 volontera koji terapiju životinjama provode po cijeloj Sloveniji. Iako možda zvuči dosta, prema riječima trenerica, čak ni s ovom brojkom ne mogu u potpunosti pokriti potrebe.

Iako su se istraživanja o ljekovitom utjecaju životinja počela provoditi tek od osamdesetih godina 20. stoljeća, terapija uz pomoć životinja potječe iz 18. stoljeća, kad je terapijsko jahanje ili hipoterapija korišteno za popravljanje tjelesnog držanja, održavanje ravnoteže, poboljšanje koordinacije i liječenje problema sa zglobovima. Danas je terapija životinjama proširena na brojne druge vrste pa tako susjedi rade s već spomenutim psima i mačkama, minijaturnim američkim praščićima, zamorcima, pjetlićima, bradatim agamama (vrsta guštera) pa čak i ježevima.

Koliko god neobično zvučalo, što je nekoliko ljudi iz publike i pitalo, puževi se koriste u taktilnoj terapiji djece i odraslih s teških oblicima autizma ili drugih mentalnih poremećaja kao sredstvo navikavanja na situacije koje nam nisu baš drage. Psi i mačke sudjeluju u gotovo svim oblicima terapije, od fizikalne terapije djece s tjelesnim oštećenjima pa do učenja osnovne komunikacije, interakcije, čak i čitanja.

16865167_10155056600392959_2159460973722041771_n

U Hrvatskoj se terapija životinjama uvodi pomalo, nažalost, slično kao i u Sloveniji ne postoje zakonski okviri unutar kojih se mogu definirati standardi za rad – na primjer kako biste postali Ambasador nasmeha vi i vaša životinja morate proći školovanje koje traje godinu dana i zatim svake godine obnavljati licencu. Trenutno postoji opravdani strah da će te standarde donijeti netko tko nema dobar uvid u ove aktivnosti i da će zapravo birokratski zakočiti razvoj terapije koja očito pokazuje fantastične rezultate i kao preventivna i kao kurativna metoda.

U svakom slučaju mi želimo da što više djece ima priliku raditi sa životinjskim terapeutima u što skorije vrijeme, a ako vas zanima nešto više o ovim metodama slobodno kontaktirajte „Ambasadorje nasmeha“. Bit će spremni pomoći. A ako imate vremena zaputite se na neko od događanja u sklopu Rijeke psihologije, neće vam biti žao.

Komentari