Važan razlog zašto morate izvaditi slušalice iz ušiju i pustiti ih da dišu

43

Prodaja bežičnih slušalica je u velikom porastu, a samo Apple je 2020. prodao procijenjenih 100 milijuna kompleta AirPoda. Nepovezanost s telefona ili uređaja znači da ćemo vjerojatno nositi slušalice dulje vrijeme.

Kao rezultat toga, mogli biste primijetiti da su vam uši ljepljivije ili voštanije. Je li to uobičajeno? A što se događa s našim ušima kada nosimo slušalice?

Iako su bežične slušalice prilično nove na tržištu, postoji velika količina istraživanja koja istražuju dugotrajnu uporabu slušnih pomagala. Prema ovom istraživanju, čini se da produljena uporaba uređaja za uši može uzrokovati probleme s ušnim voskom.

Što radi ušni vosak?
Proizvodnja ušne masti (poznata i kao cerumen) normalan je proces kod ljudi i mnogih drugih sisavaca. U blizini otvora ušnog kanala uvijek bi trebao biti tanki premaz voska.

Ovaj vosak je vodootporna i zaštitna sekrecija. On djeluje tako da navlaži kožu vanjskog ušnog kanala i djeluje kao zaštitni mehanizam za sprječavanje infekcije, pružajući prepreku insektima, bakterijama i vodi. Mokri ušni vosak je svjetlo smeđi i ljepljiv, dok je suhi više bijele boje.

Zapravo, ušni vosak ima toliko veliku važno, a 1800-ih godina koristio se kao učinkovit balzam za ispucale usne! Ušni vosak je prirodna tvar koja se proizvodi u vanjskom dijelu ušnog kanala. Nastaje izlučivanjem uljnih žlijezda i znojnih žlijezda koje oslobađaju folikuli dlake, a koje zatim zadržavaju prašinu, bakterije, gljivice, dlačice i mrtve stanice kože u obliku voska.

Vanjski ušni kanal može se smatrati sustavom pokretnih stepenica, pri čemu se vosak uvijek pomiče prema van, sprječavajući da se uši ispune mrtvim stanicama kože. Ova migracija ušnog voska također je potpomognuta prirodnim pokretima čeljusti. Kad ušni vosak dođe do kraja uha, jednostavno ispadne.

Kako bi slušalice mogle utjecati na ovaj sustav?
Uho se samočišćava i najbolje obavlja svoju funkciju bez prekida. Međutim, sve što blokira normalno napredovanje izlijevanja ušnog voska vani može uzrokovati probleme.

Uobičajena uporaba uređaja za uho često ne uzrokuje probleme. No dugotrajna upotreba slušalica, na primjer, ako ih ostavite cijele dane, mogla bi:

  • činiti vosak manje tekućim i učiniti da ga teže tijelo izbacuje
  • izazvati upalu što dovodi do migracije bijelih krvnih stanica u ovo područje, povećavajući broj stanica u blokadi
  • utjecati na protok zraka i zaustaviti isušivanje mokrog ušnog voska. Kada ušni vosak dugo zadržava svoju ljepljivost, potiče nakupljanje
  • zadržavaju znoj i vlagu u ušima, čineći ih sklonijim bakterijskim i gljivičnim infekcijama
  • stvaraju prepreku prirodnom izbacivanju ušnog voska, što na kraju stimulira izlučujuće žlijezde i povećava proizvodnju ušne masti
  • smanjuje ukupnu higijenu uha, ako jastučići ušnih školjki nisu pravilno očišćeni ili kontaminirani bakterijama ili uzročnicima infekcija
  • oštetiti sluh ako je glasnoća previsoka.
  • Ako se nakuplja, prekomjerni ušni vosak može uzrokovati probleme sa sluhom, zajedno s drugim simptomima kao što su bol, vrtoglavica, tinitus, svrbež i vrtoglavica.

Ako trebate nositi slušalice duže vrijeme, stavite ih izvan ušnog kanala. Dok sjede izvan ušnog kanala, manje je vjerojatno da će slušalice preko uha uzrokovati zbijanje ušne masti ili unijeti bakterije ili patogene u ušni kanal.

U većini slučajeva najbolji način za kontrolu ušnog voska je da ga ostavite na miru. Ne preporučuje se često koristiti pamučne štapiće za uši jer to može potisnuti ušni vosak natrag u ušni kanal. Neke tradicionalne metode, poput kapi maslinovog ulja ili svijeća za uši, također mogu imati štetne učinke i nisu od pomoći.

Ako imate ušni vosak ili povezane probleme sa sluhom, vaš obiteljski liječnik imat će niz mogućnosti liječenja, a može vas uputiti i na odgovarajuću zdravstvenu službu ako to zahtijeva dugotrajnije liječenje.

U početku će vam posebnim instrumentom (otoskopom) pogledati u uho i vidjeti opseg začepljenja ili disfunkcije.

U međuvremenu, uho ima prekrasan proces samočišćenja i trebali bismo se potruditi da se to dogodi prirodno. U većini slučajeva slušalice su u redu, ali bi ipak moglo biti korisno osvijestiti koliko dugo provodite noseći ih. Konačno, glasnoću uvijek držite na sigurnim razinama.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari