On je alfa začin koji čini čuda za organizam – uzgojite svoj đumbir!

2212

Ako još niste imali  virozu, virozicu, hunjavicu i ostale boleštine koje nas u ovo vrijeme nekako vole posjetiti zadnji je čas za boostanje imauniteta onim dobro nam poznatim prirodnim izvorima. Đumbir je svakako jedan od najpoznatijih. Ima analgetske, antipiretske, sedativne i antibakterijske učinke, pravi je čistač organizma, jača imunitet, jača probavu, pomaže pri gubitku kilograma i k tome ima i izvrsan okus te se u azijskoj kuhinji koristi kao uobičajeni začin.

Obično njegov gomolj kupujemo na placu ili u supermarketima no postoji super način kako da si u svom domu osigurate veliku obnovljivu zalihu đumbira!

Jedino što vam treba za ovaj pothvat su veća tegla za cvijeće (25 do 35 cm promjer) s obaveznim rupama na dnu za drenažu, zemlja ili obični supstrat za sadnju i jedan gomolj đumbira koji ćete kao i inače kupiti. Kada kupujete gomolj za sadnju pripazite da mu koža nije presuha i da se ne ljušti (to znači da je predugo stajao i da je presuh za sadnju) – znači potražite što svježiji korijen te probajte pronaći što je moguće veći i razgranatiji korijen (da ima što više “prstića”). Korijen možete preko noći potpiti u vodi da potaknete klijavost.

ginger-002

Prije nego posadite korijen pažljivo pogledajte ako na njemu postoje male izbočine – ovo su mjesta gdje će korijen proklijati te ih obavezno okrenite prema gore. Korijen možete cijeli pokriti zemljom no ne pretjerujte s predubokom sadnjom. Čak možete vrhove ostaviti i “na zraku”.

Što se tiče sadnje, najbolje je krenuti upravo sada :), biljka će trebati nekoliko mjeseci da razvije dovoljnu količinu korijena za “žetvu” no kada to uspijete imati ćete nepresušni  izvor zdravlja u svojoj kući. Korijene možete zamrznuti i upotrebljavati cijele goidne, ili ih možete osušiti (nešto teži postupak jer je korijen izuzetno bogat tekućinom).

ginger2

Inače, za one koji se bave sadnjom, ako bi trebali usporediti đumbir s nekom nama poznatom biljkom najbliži bi bio hren – najsličniji način razmnožavanja i branja.

Sretno!

Komentari