Uvode se novi srednjoškolski smjerovi: u ponudi je i zanimanje pivar

38

Započinje razdoblje upisa na fakultete te u srednje škole, a osim onih uobičajenih ove će godine srednjoškolci imati u ponudi i neka nova zanimanja.

Dok je u Sisku pozornost privukao novi smjer tehničar za razvoj videoigara, u Srednjoj školi Prelog pored Čakovca novi će smjer biti pivar. No smjer tehničara za videoigre otvoren je za 24 učenika, dok je pivara potrebno samo sedam.

U opisu smjera pivar navedeno je da je cilj programa osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje poslova i zadaća u svim dijelovima proizvodnog procesa od skladištenja do konačnog proizvoda piva. Program traje tri godine.

Tako će se učenici u školi upoznavati s vrstama tvari za proizvodnju piva, učiti kako ih čuvati i pravilno upotrebljavati. Ujedno je zadaća programa upoznavanje cjelokupne tehnologije proizvodnje slada i·piva uz razumijevanje kemijskih i mikrobioloških procesa koji se pri tome odvijaju. Učenici će ovladati vještinama pravilnog rukovanja sa strojevima i naučiti primjenjivati zaštitne mjere za vrijeme rada u proizvodnji.

Osim pivara otvaraju se novi smjerovi u još mnogo srednjih škola u svim županijama. Od inovativnih smjerova još se izdvaja Srednja škola Kneza Branimira u Benkovcu koja od jeseni planira školovati 14 staklara i šest dimnjačara.

Novi su smjerovi također u trajanju od 3 godine. Riječ je o deficitarnim zanimanjima i velika je potreba za njima na tržištu rada. Zbog nedostatka kvalificiranih radnika umjesto kojih je se zapošljavaju priučeni radnici tvrtke koje se bave tim djelatnostima ne mogu napredovati.

Novi će se smjerovi odvijati prema dualnom modelu, što znači da će učenici imati veći broj sati prakse kod poslodavca nego u postojećim modelima te da će potpisivati ugovor s poslodavcem i za svoj rad dobivati plaću, a odrađeni sati upisivat će im se u staž.

 

Komentari