Urbani vrtovi šire se Hrvatskom

Svjetski trend uzgajanja hrane u gradskim središtima prisutan je u mnogim metropolama, a treću godinu zaredom slijedi ga i nacionalni projekt Urbani vrtovi širenjem na nove lokacije diljem Hrvatske.

494

Urbani vrtovi, projekt po uzoru na mnoge svjetske gradove, bogatiji je za nove lokacije. Naime, na kartu Urbanih vrtova do sada se upisalo gotovo 20 lokacija širom Hrvatske, a pridružuju im se i Velika Gorica i Split. Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj treću godinu zaredom povezuje građane u stvaranju vlastitih zelenih oaza u gradskim kvartovima.

Istaknuto je to na konferenciji za novinare održanoj u kultnoj pivnici Zagrebačke pivovare „Pivani“ kojoj su, uz organizatore Grad Zagreb, medijsku kuću 24sata i Radio Kaj, prisustvovali predstavnici Grada Velike Gorice i Grada Osijeka kao i Agronomskog fakulteta i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Događanju su se pridružile i poznate pjevačice Ivana Banfić i Marija Husar te glumica Marija Borić koje su i same velike ljubiteljice ekološkog uzgoja i korisnih aktivnosti u prirodi.

U Zagrebu uključeno 2000 obiitelji

Koliko je ova inicijativa važna za građane i cjelokupnu zajednicu istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin: „Grad Zagreb do sada je formirao 10 Gradskih vrtova i uključio je više od 2000 obitelji koje besplatno koriste vrtne gredice namijenjene ekološkom uzgoju hrane za vlastite potrebe. Zahvaljujemo organizatorima projekta Urbani vrtovi što pomažu u uređenju zajedničkih zona Gradskih vrtova Zagreba i promoviraju ovu korisnu aktivnost. Posebno nam je drago što se uključuju i drugi gradovi i što svi zajedno činimo nešto dobro za naše građane i okoliš.“

Lana Klobas/ Pragma komunikacije

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari