Upoznajte Zeusa, slijepu sovu sa galaksijom u očima

65

Životinje su nevjerojatne! Možda nijedna životinja na različitim mjestima i kulturama ne predstavlja mudrost više od sove. Od davnina su ih poštovali zbog inteligencije i zbog povezanosti s misticizmom i noći.

Ova mala sova, Zeus, jedinstvenija je od svih ostalih. Nažalost, gotovo je slijepa, ali na sreću, spašena je i sada je njeguju njegovatelji u Centru za učenje divljih životinja u Kaliforniji gdje živi život dostojanstven življenja. Definitivno se čini dovoljno sretnom unatoč svom invaliditetu. Ne pokazuje strah od onih oko sebe.

Oči joj izgledaju kao da su ispunjene galaksijom što je rezultat katarakte i krvnih ugrušaka koji su mu oduzeli vid. Njegovatelji nisu sigurni jesu li mu oči povrijeđene kao rezultat tuče ili kao posljedica toga što se zaletjela negdje. Sova je nađena ozlijeđena na trijemu u južnoj Kaliforniji, a s ovim timom živi od 2012. godine, gdje prima vrhunsku skrb.

Zbog njezinog stanja nemoguće je da se ikada više vrati u divljinu, jer jednostavno ne bi mogla loviti. Sada živi na kovčegu na ormariću Paula Hahna, gospodina koji se brine za široku paletu ptica i drugih životinja. Tim je odlučio imenovati ga Zeus čim je stigao, jer su ga oči podsjećale na nebo nad kojim je kraljevao grčki bog Zeus. “U kombiniranom 40-godišnjem radu s divljinom, nikad nismo vidjeli nešto slično. Ali, on se odlično snalazi! I dalje se svakodnevno druži s nama u uredu i inače je potpuno zdrav. Izuzetno je što Zeusov invaliditet donosi toliko svjesnosti. Zeus je doista veleposlanik… on je radostan. Nije samo odgovornost da se brinemo o njemu, već i privilegija.” Sove Western Screech mogu živjeti oko 14 godina, a iako je Zeusova točna starost nepoznata, mi znamo da će ostatak svog života proživjeti sretan i da će o njemu brinuti neki apsolutno fantastični ljudi!

Izvor: Thinking Humanity

Komentari