Umjetnost kanti za smeće

307

Umjetnost se ponekad krije na najčudnijim mjestima. No, jesmo li uistinu otvoreni prema novim umjetničkim konceptima i pravcima ? Popularna kultura negira hijerarhijsku podjelu na visoku i nisku kulturu i umjetnost, a na tragu te negacije su i umjetnici koji svoj talent upisuju u kante za smeće. Skupina umjetnika nezadovoljna činjenicom da se Zemlja polako, ali sigurno pretvara u veliko smetlište, odlučili su pretvoriti kante za smeće u umjetnost!

 Modifikacija i transformacija kanti za smeće pokriva široko područje: od vozila za odvoz smeća do kontejnera s ekološkim motivima. Poruka je kako ništa na svijetu ne treba nužno biti dosadno, čak ni jedan od najbanalnijih predmeta iz svakodnevne upotrebe. Dajte umjetniku potrebni pribor i on će najneugledniju kantu pretvoriti u kreativnošću prožet artefakt.

Kućne kante za smeće mogu unijeti dozu veselja i smijeha u vaš dom. Kante ispred kuće, u dvorištima, tako mogu postati najljepše u susjedstvu te uljepšati život djelatnicima Čistoće. Kad pogledate fotografije nekih od ovih kanti za smeće sa stilom, vjerojatno ćete poželjeti da ovaj umjetnički pokret zavlada i u vašem susjedstvu.

Neke od ovih simpatičnih umjetničkih kanti za smeće dobile su i svoja lica. Jednostavnim potezom dodavanja očiju kanti, one se pretvaraju u uličnu umjetnost. Ovaj pokret može podržati svatko od nas, tako da si pri kupnji vlastite kante damo malo oduška i odaberemo primjerak koji u dizajnu odudara od uobičajene slike. A oni kreativniji, mogu se i sami upustiti u stvaranje originalnih posuda za odlaganje otpada!

Maša Delić

Komentari