Udruga Pariter: Pokrenuta online peticija za ukidanje menstrualnog siromaštva

349
Ilustracija: A na tavi

Danas je u 11 sati u Hrvatskom saboru konferencijom za medije u organizaciji Inicijative za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokrenuta peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine. Tom su prigodom govorile Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, saborske zastupnice Anka Mrak – Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Katica Glamuzina (nezavisna zastupnica iz Kluba zastupnika socijaldemokrata), Sabina Glasovac (SDP) i Katarina Peović (RF) te Marija Trcol iz udruge PaRiter.

Zastupnice su istaknule važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine u kontekstu seksističkog poreza i problematike ignoriranja pitanja koja se tiču žena od strane Vlade RH te su poručile kako neće odustati od borbe da se visoki porez na menstrualne potrepštine smanji na pet posto.

Matejčić je istaknula poražavajuće podatke iz istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je proveo PaRiter krajem 2020. godine – trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki nije ni u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Babe!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru. Inicijativu zastupnica u Hrvatskom saboru čine: Mirela Ahmetović (SDP), Sandra Benčić (Možemo!), Marijana Puljak (Centar), Anka Mrak – Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Katarina Peović (RF), Sanja Radolović (SDP), Martina Vlašić Iljkić (SDP), Andreja Marić (SDP), Katarina Nemet (IDS) Katica Glamuzina (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Boška Ban Vlahek (SDP), Ivana Kekin (NL), Ivana Posavec Krivec (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Sabina Glasovac (SDP), Romana Nikolić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata) i Irena Simunić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata).

Peticija je od iznimne važnosti jer unatoč postojanju konkretnih podataka iz istraživanja koji ukazuju na prisutnost menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj pa i preporuka s EU razine koje ističu važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, članovi Vlade i dalje odbijaju prijedlog za smanjenje porezne stope na 5%, daju obećanja o analizama koje se provode ili će se provoditi, ali ne nude rješenje i ne pokazuju interes i konkretne akcije.

Smanjenje “ženskog” poreza je prvi korak u borbi protiv diskriminacije, prema smanjenju menstrualnog siromaštva i konačno uklanjanju stigme s menstruacije!

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

*Cijelo istraživanje dostupno je na: https://pariter.hr/objavljeno-je-prvo-istrazivanje-o-menstrualnom-siromastvu-u-hrvatskoj/

l.b.

Komentari