Udar na džepove Riječana! Uskoro duplo skuplji odvoz komunalnog otpada!

Ekološki prihvatljivije rješenje, što bi trebala biti Marišćina, građane će koštati dodatnih tridesetak kuna mjesečno. Iako su očekivana, pitanje je jesu li poskupljenja mogla biti postepena ili se čekalo da prođu lokalni izbori?

79

U Rijeci će od rujna prosječna cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada po kućanstvu, s PDV-om, s 33,63 kune porasti na 70,16 kuna.

Čistoći, komunalnom društvu Rijeke odobreni su novi cjenici gospodarenja komunalnim otpadom iz kućanstava i iz gospodarstva s primjenom od 1. rujna ove godine, a s tim su se složili Nadzorni odbor Čistoće i Savjet za zaštitu potrošača.

Prema riječima Jasne Kukuljan, direktorice Čistoće, posljednje poskupljenje usluga bilo je 1995. iako je bilo korekcija u strukturi cijene u skladu sa zakonskim odredbama. Početkom ove godine cijena je smanjena za 8,1 posto zbog smanjenja stope PDV-a.

Po njezinim riječima, troškovi gospodarenja otpadom su se povećali, a najveći troškovi nastali su posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada. Zbog kašnjenja početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, od lipnja 2015. do ožujka 2017. prikupljeni otpad odlagao se izvan Primorsko-goranske županije, što je uzrokovalo znatne troškove, objasnila je. Dodala je kako je na početku rada Marišćine u ožujku ove godine s tvrtkom »Ekoplus Rijeka«, koja upravlja tim centrom, potpisan ugovor o obradi i zbrinjavanju komunalnog otpada po cijeni od 470 kuna po toni otpada, što je, istaknula je, dodatni trošak u poslovanju Čistoće.

Kukuljan je rekla kako se procjenjuje da će idućih godina u centru Marišćini obrađivati oko 60.000 tona komunalnog otpada na godinu te da će troškovi gospodarenja komunalnim otpadom biti 106,6 milijuna kuna na godinu. Ako se cijena ne poveća, prihodi na godinu bit će 53,7 milijuna kuna te će gubitak biti 52,9 milijuna kuna, dodala je.

 

Komentari