U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljenu drenjulu kušajte sutra na Drenovi!

38
https://sites.google.com/site/drendrenova/

U četvrtak, 21. studenog u 18 sati u Zavičajnom muzeju Drenova (Drenovski put 138a, Rijeka) održat će se prezentacija prvih rezultata kemijske analize bioaktivnih komponenti riječkog drena, koja je rađena u sklopu projekta „U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena drenjula“, a kojom se pokušalo otkriti koje se točno komponente nalaze u plodovima drena.

Projekt je nastao kao rezultat suradnje Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Udruge Dren Rijeka, a realiziran je putem programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

O tome kako je teklo istraživanje i što je sve o drenu otkriveno govorit će dr. sc. Željka Peršurić i dr.sc. Lara Saftić Martinović, a nakon predavanja slijedi druženje uz degustaciju delicija od drena koje priprema Udruga Dren, kao što su džemovi od čistog drena i različiti miješani džemovi (npr. džem od drena s dunjom, jabukom i hokaido tikvom) te kroz radionicu aroma pod vodstvom dipl.ing. agronomije i enologa Tomislava Pavlešića.

Ulaz je slobodan.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Komentari