U ovoj zemlji učenici ne dobivaju ocjene dok ne navrše 10 godina te u školama nema čistačica

72

Inteligencija, izdržljivost i ljubaznost – osobine su koje krase ljude koji žive u Japanu. Svoju jedinstvenost mogu pripisati obrazovnom sustavu koji djecu nastoji odgojiti tako da postanu dobri ljudi.

Školski se sustav u Japanu nešto razlikuje od onog u ostalim zemljama, prvenstveno po tome što tamo školska godina započinje 1. travnja, što se poklapa s buđenjem prirode i početkom novog ciklusa. Školska godina podijeljena je u tri perioda: od 1. travnja do 20 srpnja, od 1. rujna do 26. prosinca te od 7. srpnja do 25. ožujka.

Kad djeca u Japanu krenu u školu, nemaju brige koju će ocjenu dobiti. Tek s petim stupnjem, kad napune 10. godina, počinje za njih sustav ocjenjivanja. Razlog tome je što Japanci žele prvenstveno ugraditi u djecu dobre navike i razviti dobar karakter tako što uče poštovati druge i biti ljubazni prema životinjama i prirodi.

Većina škola u Japanu ne zapošljavaju čistačice ili čistače, već djeca čiste sami svoju školu, što je još jedna mjera odgoja. Uređujući učionice, hodnike i toalete djeca uče međusobnoj suradnji te razvijaju radne navike.

 

U školama se kuhaju isključivo zdravi obroci, a učenici jedu u svojoj učionici zajedno s učiteljem, što pridonosi međusobnom zbližavanju.

Zabilježeno je da Japanci prisustvuju 99,9 posto nastave. Također, 91 posto učenika izjasnilo se da cijelo vrijeme prati što učitelj govori na nastavi.

Komentari