U Hrvatskoj se otvara prvi “mlijekomat” majčina mlijeka

110

Oni mlađi mogli su slušati od svojih baka kako su nekad dojilje s puno mlijeko obično dojile dijete čija majka nije mogla dojiti. I danas neke žene imaju velike količine mlijeka, a njihovo dijete nema potrebe za svime.

To su u Europi prepoznali kao priliku da se stvori sustav koji će svoj djeci omogućavati potrebne doze majčina mlijeka, a posebice onoj kojoj je najpotrebnije, a to je nedonoščad.

Ideja se počela realizirati i u Hrvatskoj. Tako je za jesen najavljeno otvaranje banke majčina mlijeka, prenosi 24 sata. Banka će prikupljati “višak” mlijeka kod žena čime će biti hranjena nedonoščad na svim odjelima intenzivne skrbi.

Nedonoščadi je majčino mlijeko lijek, a godišnje se rodi oko 380 takve djece. Neke dojilje mogu imati mjesečno i do 2 i pol litre viška mlijeka, stoga bi uloga banke bila umrežavanje dojilja koje bi postale donatorice svojeg mlijeka.

Za svu nedonoščad u Hrvatskoj potrebno je oko sto litara mlijeka godišnje, stoga je potrebno oko 40 dojilja donatorica. Njihovo će mlijeko biti odvezeno u banku, gdje će biti mikrobiološki testirano te pasterizirano.

Projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj pokrenut je na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju, uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a.

Banka humanog mlijeka bit će dio Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (KBC Zagreb). U sklopu Banke djelovat će Centar za podršku dojenju.

Komentari