U Dubrovniku otvorena izložba “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”

47

Pošto je hrvatska nogometna ekipa učinila čudo na Prvenstvu u Rusiji, Umjetnička Galerija Dubrovnik organizirala je nesvakidašnju izložbu pod nazivom “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”.

Popularni sport je obrađen kao zasebna, zanimljiva i vrijedna tema hrvatskog suvremenog slikarstva pa je uvedena i istraživačka komponenta zahvaljujući Milanu Besliću i Marinu Ivanoviću, kustosima i ravnateljima poznate galerije grada pod Srđem. Sadržaj je pokazan na cjelovit i znalački odabran način a posebno je istaknut raspon dug nekoliko desetljeća, za vrijeme kojih su umjetnici nanovo komponirali prizore s igrališta. Dvadeset i pet platna se aktualno izlaže u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, a organizatori žele skrenuti pažnju na fenomen koji ujedinjuje osobe različitih horizonata, porijekla, načina mišljenja i postojanja. Suvremeni ujedinitelj masa, nogomet je spona psiholoških i emocionalnih sastojaka svojstvenih cijelom svijetu! Bio je druga pasija Julija Knifera, a obožavao ga je i Miljensko Stančić čija su dva još neviđena platna “Dječak s nogometnom loptom” koji kompletira “Dječaka koji hvata loptu”, posebna atrakcija.

Pokazana su i platna klasika hrvatske suvremene likovne umjetnosti Iva Dulčića, Ljube Babića i dugogodišnjeg profesora, nekadašnjeg direktora zagrebačke ALU, Omera Mujadžića koji se usavršavao na čuvenoj pariškoj Akademiji ENSBA.

Nisu izostala ni djela Tomislava Buntaka, Marka Vekića, Borisa Švaljeka, Borisa Bucana, Joška Grgura, Denisa Kraškovića ili Grgura Akrapa.

Dzana Mujadžić

Komentari