Turistima će se naplaćivati ulaz u džamiju Aju Sofiju

89
aja sofija

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sredinom 2020. godine Aja Sofiju u Istanbulu iz muzeja pretvorio u džamiju, sada dolazi do novih promjena.

Naime, od 15. siječnja ulaz u Aja Sofiju bit će ograničen, a posjetiteljima će se naplaćivati ulaznica – sve kako bi došlo do boljeg suživota između turističkih posjetitelja i onih koji u Aja Sofiji prakticiraju religiju. Ujedno, od 15. siječnja za vjernike i turističke posjetitelje uvode se zasebni ulazi. Turisti će ulaziti kroz galeriju na katu, dok će vjernici koristiti dosadašnje ulaze.

Ministar Ersoy je izjavio:Prema preporuci UNESCO-a, od 15. siječnja 2024. provodit ćemo plan upravljanja posjetiteljima. Ova realizacija će poboljšati kvalitetu i sigurnost posjeta. Neće biti promjena za turske državljane koji posjećuju džamiju radi prakticiranja vjere. Međutim, za strane državljane koji posjećuju iz turističkih i kulturnih razloga, ulazna vrata bit će drugačija. Od 15. siječnja za posjete stranih državljana u turističke svrhe naplaćivat će se ulaz. Posjeti turskih državljana u svrhu bogoslužja ostat će besplatni, kao što su bili u prošlosti i sada.

Komentari