Tri dana – tri vrha: Za produženi vikend produžite do Like!

94
šuma

Kako provesti produženi vikend? Sunčane zrake pozivaju na istraživanje netaknute prirode, upoznavanje prirodnih ljepota i opuštanje s obitelji i prijateljima, uz guštanje u domaćim specijalitetima. Sve spomenuto čeka vas na trodnevnom događanju „Tri dana – tri vrha“, koji će se održati od 28. do 30. svibnja u prelijepoj Lici. TZ općine Plitvička jezera, Općina Udbina i TZ grada Gospića zajedničkim snagama pripremaju za posjetitelje odličan program aktivnog odmora – osvajanja tri planinska vrha u tri dana uz popratne sadržaje. Da se ne skrene s pravog, šumskog puta, pobrinut će se i profesionalni planinarski vodiči. U suorganizaciju događaja uključeni su i Park prirode Velebit, HGSS Stanica Gospić, PD Mrsinj i PD Željezničar. Planinarski, gastro i glazbeni sadržaji potpuno su besplatni za sve posjetitelje. Budući da penjačke ture nisu posebno zahtjevne, mogu ih svladati i osobe s lošijom kondicijom, kao i ljudi malih nogu. Za izletnike koji žele sva tri dana uživati u svježem planinskom zraku i upoznavati posebnosti ovog kraja, osiguran je i povoljan smještaj u turističkom naselju Mrzlin grad. Više informacija možete pronaći na www. mrzlingrad.com.

Prva postaja – Korenica

Korenica je prvi domaćin penjanja do vrha Mrsinj, koji se nalazi na istočnom dijelu padine. To su zapravo ostaci srednjovjekovne utvrde Mrsinj Grad (1.112 m), nekadašnjeg doma knezova Frankopana, a ispod kamenog vrha naziru se ostaci nekadašnje tvrđave. Utvrda Mrsinj Grad, osim obrambene, imala je i crkvenu namjenu. Bila je prvo upravno središte, gdje su stolovali biskupi Krbavske biskupije (od 1185. godine). Nakon osvajanja zelenog vrha, izletnici se spuštaju do turističkog naselja Mrzlin grad. Divan miris lovačkog gulaša iz kotlića, specijalitet ovog kraja, s kojim ih očekuje domaćin u restoranu Ursula, uz glazbeni program, sigurno će razveseliti i najizbirljivije.

Novi dan – novi put, novi izazov

Drugog dana kreće se iz Udbine oko 10 sati. Otkrivaju se ljepote brda Ozeblin, s kojeg se može vidjeti čak 17 planinskih vrhova, a među njima i Sinjal, najviši u Hrvatskoj te ujedno i jedan od najviših vrhova planinskog lanca Dinaridi. Na povratku je moguće posjetiti i poznatu Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Izletnicima preporučujemo i razgledavanje mjesta Udbina, kao i vidikovca iznad povijesnog Krbavskog polja. Nakon penjačkih napora i upijanja ljepota netaknute prirode, organizira se piknik na livadi za sve posjetitelje. Priprema se domaća janjetina, još jedan od poznatih i omiljenih ličkih specijaliteta, od kojeg okusni pupoljci pjevaju.

Šećer na kraju

Trećeg dana, nakon šetnje po Gospiću, slijedi i treći izazov – brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića, četiri kilometara udaljena od središta grada. S vrha se pruža neodoljiv pogled na većinu velebitskih vrhova srednjeg i dijela južnog Velebita. Ovo je i najkraći od tri planinska uspona, a pri povratku samo treba slijediti primamljivi miris u podnožju, gdje sve planinare izletnike u selu Trnovac očekuje slasna kotlovina.

Postoje ta neka mjesta s kojih se pruža očaravajući pogled na prirodne ljepote, baš kao na razglednici. E takvi vas prizori očekuju u Lici. Ako se odlučite na ovu avanturu, uživat ćete na svježem zraku i u trenu zaboraviti na svakodnevicu i obveze. Domaćini će se potruditi da vam boravak bude nezaboravan i da ponesete u škrinjici uspomena mnoge lijepe trenutke kojih ćete se dugo sjećati.

L.B.

Komentari