Trebamo li prati kupljene namirnice? Kako nabaviti ono što nam treba iz trgovine i ograničiti izloženost virusu?

40

Smatra se da se koronavirus u velikoj mjeri širi od osobe do osobe, ali može živjeti na površinama uključujući i na pakiranjima hrane i to nekoliko dana. Dok neki članci o pravilnom postupanju potiču ljude da dezinficiraju vrećice s namirnicama po ulasku u dom, stručnjaci kažu da je to previše.

U nastavku slijede detaljni savjeti stručnjaka o tome kako nabaviti ono što vam treba iz trgovine i ograničiti izloženost virusu koliko god je moguće.

Ograničite svoj izlazak iz kuće i u trgovinu idite kada ima manje gužvi

Stručnjaci savjetuju ograničavanje izlaska iz kuće u trgovine na jednom u dva tjedna ako je moguće. To može značiti skladištenje suhe robe, smrznutog ili konzerviranog voća ili povrća. Ako možete, planirajte kupovati u vrijeme manje gužve u trgovinama. Držite se udaljenosti od ostalih kupaca i planirajte što trebate prije odlaska u trgovinu kako biste smanjili vrijeme boravka u supermarketu.

Očistite ruke, dezinficirajte kolica

Profesorice i šefica gerijatrije na Sveučilištu za zdravstvo i znanost u Oregonu kaže: „Čim stignete u supermarket, upotrijebite sredstva za dezinfekciju i dodirujte samo ono što trebate dodirivati. Obrišite ručice kolica, a zatim ponovo upotrijebite sredstva za dezinfekciju ruku.“ Kupci bi također trebali izbjegavati dirati njihove telefone. Epidemiologinja zaraznih bolesti i profesorica na odjelu za populacijsku medicinu na Harvard Medical School rekla je: „Općenito, kada rukavice koristimo izvan zdravstvene ustanove ili smo u zajednici, one postaju poput druge kože. Dodirujemo svoja lica i ona nas mogu natjerati da se osjećamo kao da nismo u opasnosti, ali same rukavice mogu postati kontaminirane i zapravo mogu biti bolja površina na kojoj bi virus mogao potrajati duže od naše vlastite kože.“

Ne morate dezinficirati ambalažu od hrane

Iako se ne smatra da se koronavirus prenosi putem hrane, on može živjeti nekoliko dana na materijalima koji se koriste za pakiranje hrane. Preliminarna istraživanja pokazuju da na kartonu virus može preživjeti 24 sata, a na plastici 72 sata. Ali količina virusa se također brzo smanjuje tijekom tog vremena na površinama. Američki centri za kontrolu bolesti trenutno ne preporučuju dezinfekciju ambalaže. Kupci bi umjesto toga trebali temeljito oprati ruke nakon rukovanja bilo kojim predmetom koji su možda drugi dotakli. „U ovom trenutku nema dokaza da se prijenos događa putem ambalaže za hranu. U skladu s tim, znamo da virus može ostati održiv na površinama satima ili danima, tako da postoji hipotetski rizik od prijenosa dodirom kontaminirane površina, a zatim dodirom očiju, nosa ili usta. Bolje od dezinficiranja, ono što stalno iznova ponavljamo jest samo oprati ruke.“

S druge strane, mikrobiolog za hranu i profesor na Sveučilištu Rutgers Donald W. Schaffner čvrsto je podržao virusne savjete ljudima da dezinficiraju ambalažu od hrane: „Trenutno nema dokaza da se virus širi ambalažom hrane. To ne znači da možda sutra nećemo naučiti nove dokaze koji bi izmijenili mišljenje o tome, ali upravo u to vjerujemo.“ Dok je američka vlada dostavila popis sredstava za čišćenje koja mogu ubiti virus, većina njih ne bi trebala doći u kontakt s hranom. Schaffner je rekao da ljudi koji ih koriste mogu se izložiti kemikalijama koje su dizajnirane za upotrebu na tvrdim površinama, a ne dezinficiraju namirnice. Stručnjaci za sigurnost hrane također kažu da proizvode treba oprati samo vodom, a ne sapunom za kućanstvo.

Ne idite u trgovinu ili bilo koje javne prostore ako ste bili izloženi koronavirusom ili imate simptome

Smatra se da su ljudi najzarazniji kada pokazuju simptome. Ali virus se može proširiti i od ljudi koji još nemaju simptome ili koji imaju virus, ali se nikad ne razbole.

Ako imate 60 ili više godina ili imate oslabljen imunološki sustav, naručite dostavu namirnica

Rana statistika pokazuje da što ste stariji, to je veća vjerojatnost da ćete se kritično razboljeti ili umrijeti. CDC otkriva da je stopa smrti osoba u dobi od 65 do 84 godine 3% do 11%, a stopa smrtnosti za osobe starije od 85 godina 10% do 27%.
Eckstrom kaže: „Starost je bitna. A onda, ako imate kronične bolesti i one koje se svode na bolesti srca, pluća, dijabetes, imunosupresivan status – tada ćete biti mnogo oprezniji.“ Ako vam donose namirnice, zamolite osobu za dostavu, prijatelja ili člana obitelji da ostavi vrećice vani. Očistite sve površine na kojima se vrećice dotiču te temeljito operite ruke nakon spremanja hrane. Stručnjaci također savjetuju da se u kući često čiste površine s visokim sjajem uključujući ručke na vratima i prekidače za svjetlo.

Izvor: The Guardian

Komentari