Torta od cigareta, zimnica sa zlatnim nakitom – kakve sve slučajeve “švercanja” pamte carinici

19

Najstresniji trenutci na putovanju mogu biti oni kada dolazimo na granični prijelaz sa carinskim pregledom, i to u slučaju da nosimo sa sobom nešto više robe nego smijemo. Carinski djelatnici svaki se dan suočavaju s pokušajima krijumčarenja cigareta, novca, tehnike, nakita, skupe odjeće, ali i oružja, eksploziva i narkotika.

Pri ulasku u Hrvatsku, odnosno u hrvatsko carinsko područje, dužni smo cariniku prijaviti robu koju nosimo sa sobom. Mjere carinskog nadzora provode se nad putnicima koji putuju iz Hrvatske ili EU u treće države ili iz trećih država u Hrvatsku ili EU te nad robom koju pri tome prenose. Na robu za osobne potrebe vrijednosti do 3200 kuna (pomorski i zračni promet) i vrijednosti do 2200 kuna (ostale vrste prijevoza) ne plaća se carina ni porez.

Carinski djelatnici sjećaju se različitih domišljatih načina na koji su putnici pokušali “švercati” robu. Slažu se da su definitivno pobjednici pokušaja ilegalnog prelaska robe ljudi koji su cigarete skrivali u torti! Radilo se o lažnoj torti punoj kutija s cigaretama.

No kreativnosti nikad ne uzmanjka. Neki su cigarete skrivali u rezervoaru za gorivo. Krijumčari cigareta često pokušavaju zavarati njuh policijskog psa raznim bojama i materijalima intenzivnog mirisa, no ni to nije pomoglo jednom prilikom kad su cigarete nađene u ventilaciji autobusa.

Sakrivanje zlatnog nakita u prazne tetrapake od sokova drugi je slučaj pokušaja prevare carinika. Šverceri idu i dalje pa zlato sipaju i u staklenke s ajvarom ili drugom zimnicom. A neki se jednostavno nakite zlatom, no prave se da nisu znali da trebaju prijaviti “osobni nakit”.

Prenošenje narkotika strogo je zabranjeno i kažnjivo, no carinici su navikli pronalaziti drogu u svjetlima, ispod registarske tablice i po skrivenim predjelima u automobilu, no vrhunac je bio kad su pronašli 8 kilograma heroina u felgama.

Komentari