Top deset afrodizijaka

495

Veza čovjeka i hrane nikad nije bila isključivo egzistencijalne prirode. Od davnina su se pojedinim namirnicama upisivale dodatne konotacije, poput hrane bogova, ili hrane za siromašne. Svi važni trenutci u životu pojedinca, ritualni prijelazi poput crkvenih sakramenata, blagdana, rođendana, diploma i vjenčanja, ispraćeni su uz jela za posebne prilike. Bez bogate trpeze, kolača, raznih kulinarskih delicija, nemoguće je zamisliti bilo koji malo svečaniji životni trenutak. Izlazak u kino ne možemo zamisliti bez kokica, a ljeto označava povratak sladoleda.
vruća čokoladaNo, hrani se pridaju i određena magična, misteriozna svojstva. Veza hrane i ljubavi također je višestruka. Kaže se da ljubav ide kroz želudac, a određene rijetke namirnice nose predznak afrodizijaka. Za poboljšanje ljubavnih i seksualnih vještina, te optimizaciju ljubavnog užitka, ljudi često posežu za napitcima i plodovima iz prirode. Prirodni afrodizijaci, tvrde upućeni, svuda su oko nas, samo treba naćuliti osjetila i prepoznati ih.

Donosimo top deset afrodizijaka:

Oštrige-Što je zajedničko Kleopatri i Casanovi? Navodno su oboje u svoju prehranu uvrstili ovaj afrodizijak. Sirove oštrige isišu se ravno iz ljuske, a o učinak ćete se morati uvjeriti sami.

Tartufi-Ovo je jedan od najskupljih afrodizijaka na svijetu, koji se uz malo sreće i znanja može pronaći u istarskim šumama. Zbog intenzivnog okusa, tartuf se nariba na jelo te u malim količinama potiče proizvodnju muškog hormona testosterona.

Pinjoli-Navodno su se još stari Rimljani uvjerili u afrodizijska svojstva pinjola, koje su jeli u kombinaciji s medom.

Bademi-ovi orašasti plodovi od Antike su poznati kao simboli plodnosti. Navodno aroma badema kod žena pobuđuje strast.

Češnjak-Iako uobičajen, svakodnevan i pomalo podcijenjen, češnjak je također na listi afrodizijaka. Recept za dobro zdravlje i dugu ljubav, jedan sirov režnjić češnjaka dnevno.

Avocado-Unatoč obliku koji neodoljivo podsjeća na žensko tijelo, avokado se povezuje s muškom seksualnosti. Asteci su imali zanimljiv naziv za drvo avocada „Ahuacuatl“ što u doslovnom prijevodu znači drvo testisa.

Pizza Margherita-Za sve one kojima prethodno navedeni afrodizijaci nisu među omiljenim namirnicama, evo jednog iz domene fast fooda. Miris rajčice u kombinaciji s Mozzarellom navodno potiče erekciju, a to je ujedno i tajna ljubavnog šarma Talijana.

Bosiljak-biljka srodna menti izrazito privlačne arome, u Italiji je poznati afrodizijak. Povisuje tjelesnu temperaturu i potiče cirkulaciju, te navodno liječi SVE vrste glavobolja.

Muškatni oraščić-Uz ljekovita svojstva zbog kojih se često koristio u narodnoj medicini za jačanje želuca, liječenje ubrzanog rada srca i groznice, muškatnom oraščiću pripisuju se i afrodizijska svojstva.

Čokolada-Ova hrana bogova, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Konzumiranjem čokolade u našem tijelu se stvara velika količina hormona serotonina, poznatijeg i kao hormon sreće. Čokoladna inspiracija je i francuski film Chocolat, s Johnny Deppom i Juliette Binoche.

Vjerovali u afrodizijake ili ne, povremena mala zadovoljstva i igranje s hranom, nikome ne mogu naškoditi.

Maša Delić

Komentari