Tko živi dulje, žene ili muškarci? Objavljeni neobični rezultati nove studije

43
žena i muškarac

Dugogodišnje uvjerenje da žene žive dulje od muškaraca novo je istraživanje dovelo u pitanje.

Očekivano trajanje života, koje sažima prosječnu duljinu života, “pojednostavljena je mjera” koja se često tumači kao da “muškarci ne žive tako dugo kao žene”, kažu stručnjaci.

U Engleskoj se prosječni životni vijek od 2018. do 2020. procjenjuje na 79,3 za muškarce i 83,1 za žene, objavio je Ured za nacionalnu statistiku.

Međutim, nova studija sugerira da jednostavnim promatranjem očekivanog životnog vijeka ljudi ne uzimaju u obzir varijacije oko prosjeka i da bi “veliki dio muškaraca mogao živjeti dulje od značajnog dijela žena, čak i ako očekivani životni vijek pokazuje prednost kod žena”. Bolji način mjerenja životnog vijeka je promatranje razlika među zemljama.

Muškarci imaju veliku vjerojatnost da će nadživjeti žene – osobito one koji su u braku i imaju diplomu

Studija, objavljena u časopisu BMJ Open, proučavala je podatke o životnom vijeku muškaraca i žena u 199 zemalja tijekom 200 godina.

Zaključeno je da muškarci imaju veliku vjerojatnost da će nadživjeti žene – osobito one koji su u braku i imaju diplomu. “Muškarci koji su u braku ili imaju sveučilišnu diplomu imaju tendenciju da nadžive žene koje nisu udane ili nemaju diplomu srednje škole”, rekli su autori.

Dodali su da je vjerojatnost da muškarac nadživi ženu između 25% i 50% te istaknuli da velike razlike u životnom vijeku prikrivaju značajno preklapanje životnog vijeka.

“Iako je očekivani životni vijek muškaraca općenito niži od očekivanog životnog vijeka žena, a stope smrtnosti muškaraca obično su veće u svim životnim dobima, muškarci imaju značajne šanse da nadžive žene”. Ova otkrića dovode u pitanje opći dojam da ‘muškarci ne žive tako dugo kao žene’ i otkrivaju nijansiraniju nejednakost u životnom vijeku između žena i muškaraca.”

Izvor: Sky News

L.B.

Komentari