Tko su najbolji sportaši Grada Rijeke

262

Riječki sportski savez, šesnaesti put uručio je priznanja najboljim sportašima i sportašicama te muškim i ženskim sportskim ekipama u ponedjeljak 28. veljače 2011. godine u kongresnoj dvorani hotela Bonavia s početkom u 19 sati. Svečanu dodjelu otvorio je predsjednik Riječkog sportskog saveza Robert Zekić, kao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji su čestitali svim sportašima, trenerima, kao i samim laureatima.

Za najuspješniju žensku ekipu grada Rijeke za 2010. godinu proglašen je Ženski odbojkaški klub “Rijeka” na čelu s trenerom Igorom Lovrinovom i Željkom Bradarićem. Ženski odbojkaški klub “Rijeka” već je niz godina u vrhu hrvatske odbojke, a veliki broj nadarenih odbojkašica brani i boje reprezentacije. Riječanke su u prošloj sezoni potvrdile svoju kvalitetu osvajanjem prvenstva Hrvatske a u završnom turniru 4 najboljih ekipa u Interligi osvojile su 3. mjesto.

Najuspješnija muška ekipa za 2010. godinu je ekipa Vaterpolo kluba Primorje EB, na čelu s trenerima Zoranom Roje i Ivanom Asićem, koja je osvojila 2. mjesto Kupa Hrvatske, 3. mjesto Prvenstva Hrvatske te četvrtfinale LEN Kupa. Vaterpolo klub PRIMORJE EB osnovan je davne 1908. godine i jedno je od najstarijih sportskih društava u Hrvatskoj. Tijekom svojeg uspješnog postojanja klub je iznjedrio sportaše olimpijce. Curtini, Kovačić, Grkinić, Dabović, Roje, Mustur, Glavan, Hinić, Barać, Franković, Premuš i Burić učestvovali su i osvajali medalje na Olimpijskim igrama predstavljajući svoj klub i svoju zemlju.

Najboljim sportašem za 2010. godinu proglašen je Nedžad Mulabegović, član AK Autotrans. Uspješni bacač kugle u protekloj godini plasirao se na 6. mjesto Europskog prvenstva s osobnim rekordom od 20,56 m te 3. mjesto ekipnog prvenstva Europe. Osim međunarodnih uspjeha Nedžad Mulabegović, osvojio je i prvo mjesto Prvenstva Hrvatske u bacanju kugle. Nedžad je također i kandidat za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine

Najbolja sportašica grada Rijeke za 2010. je mlada karatistica, Jelena Kovačević iz karate kluba “TAD-Rijeka” koja je na Europskom seniorskom prvenstvu osvojila 2. i 3. mjesto, potom prvo mjesto na Svjetskom kupu u Pekingu te na Prvenstvu Hrvatske. Jelena je prva hrvatska karatistica koja je osvojila titulu svjetske i europske juniorske prvakinje, a i prva je karatistica u povijesti hrvatskog karatea koja je dobila nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora kao „najveća nada hrvatskog sporta“.

Odluku o laureatima donio je Izvršni odbor Riječkog Sportskog Saveza, na osnovu postignutih rezultata na natjecanjima u zemlji i inozemstvu koje su dostavili sportski klubovi.

Ove godine RSS je nagradio i Rudolfa Petrovića, kao najuspješnijeg sportaša osobu s invaliditetom. Također posebna nagrada za izniman uspjeh dodijeljena je i vaterpolistu Samiru Baraću, koji je osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 2010. u Zagrebu.

Posebno priznanje za sportskog djelatnika dobio je Karlo Kruljac. Veliki zaljubljenik u nogomet i mentorstvo, čovjek koji je u organizacijskom odboru “Kvarnerske revije”, svjetski poznatog juniorskog nogometnog turnira još od 1953. godine. Za vrijeme dugogodišnjeg rada Kruljac je dobio brojna priznanja i plaketa kao: Srebrna plaketa SFK – Rijeka, Srebrna plaketa SFK – Hrvatske, Omladinska plaketa HNS-a, Plaketa istarskog nogometnog saveza, razne diplome nogometnih klubova, Zlatni prsten i značka HNK „Rijeka“, Zlatna medalja HNS-a. Kako i priliči nagradu je dodijelio Gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel. U ime spriječenog Karla Kruljca nagradu je primila njegova kći.

Ocjenjivački sud Hrvatskog Olimpijskog Odbora dodijelio je posebnu nagradu učenici Dei Marin, u provedbi međunarodnog natječaja “Sport i književnost”, kojim se nastojalo popularizirati vrijednosti olimpizma i uvažavanja drugih.

Svečanu dodjelu uveličala je svojim nastupom poznata umjetnica, glazbenica i glumica Leonora Surian izvođenjem pjesama New York, New York i Cabaret. Legendarni riječki radijski voditelj, Josip Krmpotić bio je zadužen za voditeljski dio programa. Slike i plakete uručene najboljim sportašima izradili su studenti Akademije primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, tako će najbolji umjetnički radovi krasiti zidove najboljih sportaša i sportskih klubova.

[nggallery id=8]

Komentari