Tko prati sv. Nikolu? Danas je i njegov dan!

19
http://missmonster.com/

Od svih božićnih likova tradicionalno zastupljenih u pjesmama i pričama, Krampus nije jedan od onih koji se često spominju. Nije ni čudo. Koliko zapravo želimo slušati o biću koje je napola koza, a napola demon te šibom tjera djecu da budu dobri?

No, krampus je biće koje neizostavno prati sv. Nikolu i spominje se, pod različitim nazivima, u čitavoj Europi.

Sam naziv krampus dolazi pak od njemačke riječi krampen, što znači pandža. Krampus je biće slično satiru i faunu.

Legenda o njemu stara je već stoljećima, on je mračni pratitelj sv. Nikole i dok omiljeni svetac dobru djecu nagrađuje slatkišima, Krampus zločestu djecu istuče šibom pa ih spremi u vreću i odvuče u svoju jazbinu.

U blažoj varijanti, u noći uoči 6. prosinca on zločestoj djeci ostavlja šibu na prozoru, umjesto poklona koji bi im, da su bili dobri, ostavio Nikola.
S vremenom se diljem Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Češke pojavio običaj da muškarci prerušeni u krampusa naganjaju prolaznike na ulici.

National Geographic to objašnjava ljudskom potrebom da stupe u kontakt sa svojom životinjskom stranom, ali i dualnom prirodom.

Osim toga, krampus je zabranjeno voće. Katolička crkva dugo je zabranjivala proslave koje ga uključuju, a nije bio drag ni fašistima koji su ga smatrali socijalističkom izmišljotinom.

No, zahvaljući tomu što ljudi naprosto vole pomalo uvrnute stvari i dijelove tradicije, krampus nije pao u zaborav i zapravo se posljednjih godina sve više spominje. Pojavljuje se kao lik u filmovima, prije nekoliko godina čak je dobio vlastiti i zvijezda je tematskih proslava.

Austrija prednjači u komercijalizaciji tog lika prodajom čokoladica, figurica i rogova.

U svakom slučaju, zgodan je to lik za prijelaz iz Noći vještica u Božić, za sve sklone nešto mračnijoj strani blagdana.

Komentari