Tko je Djed Mraz ili Djed Božićnjak

3666

Komercijalizirani lik veselog Djeda Božićnjaka koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskog sveca, svetog Nikole. Otuda i engleski naziv Santa Claus, izvedeno od Saint Nicolas. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, a započela je u britanskoj kolonijalnoj Americi. Američka verzija Djeda nastala je u New Amsterdamu (današnji New York) prema nizozemskoj verziji kršćanskog sveca, pod imenom Sinterklaas. Finski Joulupukki, pandan nizozemskom liku, najsličniji je Djedu Božićnjaku kojeg danas znamo. Zato i kruže priče o tome kako je Djed Božićnjak iz Finske, točnije Laponije.

Nasmijani, debeljuškasti starac u crvenom odijelu zapravo je populariziran kroz veliku multinacionalnu kompaniju, Coca-Colu. Poznati prikaz Santa Clausa stvoren je i prvi puta prikazan 1931. godine. Autor mu je ilustrator Haddon Sundblom, a naručitelj je bila upravo Coca-Cola, zbog čega je St. Claus obučen u zaštitne boje njihova logotipa – malo bijele i puno crvene. Otada je takav prikaz više-manje ostao nepromijenjen. Priča o njemu i njegovom životu na Sjevernom polu gdje vilenjaci izrađuju igračke i danas živi. On svojim saonicama koje vuku sobovi dolazi do svakog djeteta i pod božićnom jelkom ostavlja poklone na Badnju večer.

Svake se godine u ovo doba aktivira rasprava o tome imamo li mi Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka. Djed Mraz ostatak je iz nekih prošlih vremena, dok Božićnjak ima modernu, neovisnu konotaciju u Hrvatskoj. Ovaj je lik isprva imao sekularnu karakteristiku, a dodavanjem kršćanskog blagdana Božića u ovu priču, mijenja se njegova prvotna funkcija. Moje je djetinjstvo obilježio Djed Mraz i ne vidim zašto bi taj naziv trebao biti pogrešan ili politički nekorektan. Ipak, sada imamo Djeda Božićnjaka i teško da će on opet postati Mraz. Tko zna, možda za koju godinu veseli debeljuškasti starac dobije i treće ime…

Sanja Lakić

Komentari