Titanik polako, ali sigurno nestaje – evo kako danas izgleda njegova olupina!

529

“Titanik” je potonuo 15. travnja 1912. godine, nakon što je pogodio ledenu santu tijekom djevojačkog putovanja iz Engleske u New York. U nesreći je poginulo 1.517 ljudi. Parni brod potonuo je na dubinu veću od 3.600 metara. Posmrtni ostaci broda pronađeni su 1. rujna 1985. Od tada, deseci bespilotnih podmornica i onih s posadama posjetili su i fotografirali raspadajuće tijelo Titanika na morskom dnu.
U kolovozu su ronioci prvi put nakon 14 godina posjetili olupinu. Njihove fotografije otkrivaju da se brod značajno raspao zbog dubokomorskih struja i bakterija koje jedu metal.

Ekspedicija je snimila 4K snimke ultra visoke razlučivosti, koji bi mogli pomoći istraživačima u stvaranju 3D modela broda, procijeniti trenutačno stanje Titanica i napraviti projekcije o njegovoj budućnosti. Jer Titanik nije bezvremenski.

Fotografija pramaca Titanica snimljena tijekom ekspedicije u kolovozu 2019.  Atlantic Productions
Fotografija pramaca Titanika snimljena tijekom ekspedicije u kolovozu 2019. Atlantic Productions

Zapravo, znanstvenici misle da bi cijeli brod mogao nestati do 2030. zbog bakterija koje jedu metal. Kad se te bakterije koje vole željezo lijepe na čelik potopljenog broda, one na olupini uzrokuju građevine slične stalaktitu. Ove sige u boji rđe (na odgovarajući način) se nazivaju rustikalima. Henrietta Mann, znanstvenica koja je otkrila ove bakterije 2010. godine, rekla je za Time da je na osnovu ove nove snimke ekspedicije, Titanick preostalo samo 30 godina prije nego što nestane.

Rustika ispod sidrišta Titanica, 2003.  Lori Johnston / Wikimedia
Ispod sidrišta Titanika, 2003., Lori Johnston / Wikimedia Commons

“Kapetanova kada je omiljena slika među entuzijastima Titanica, a to je sada nestalo”, rekao je povjesničar Parks Stephenson. “Čitavi komad palube s te strane propada.”

Pogled na kadu u kupaonici kapetana Smitha na Titaniku, lipanj 2004. Uočene su rustike na većini cijevi i učvršćenja u sobi. Lori Johnston / Wikimedia Commons
Pogled na kadu u kupaonici kapetana Smitha na Titaniku, lipanj 2004., Lori Johnston / Wikimedia Commons

Inače, ove snimke visoke razlučivosti trebaju omogućiti vizualizaciju olupine i povećane stvarnosti u njenom trenutnom stanju kako bi se priča o Titaniku očuvala za buduće generacije.

Komentari