TikTok kaže da cimet u kavi pomaže pri sagorijevanju masti. Evo istine

176
kava

Cimet se već dugo koristi diljem svijeta u slatkim i slanim jelima i pićima. Ali novi trend na TikToku tvrdi da vam dodavanje žličice cimeta u dnevnu kavu (i malo kakaa da bude ukusnija) tijekom jednog tjedna može pomoći u sagorijevanju masnoća. Ima li istine u ovome?

Nije svaki cimet isti

Postoje dvije vrste cimeta, a obje se dobivaju mljevenjem kore stabla cimeta i mogu sadržavati nekoliko prirodnih aktivnih sastojaka. Cassia cimet najčešća je vrsta dostupna u trgovinama. Ima gorak okus i sadrži više razine jednog od aktivnih sastojaka cinamaldehida, spoja koji cimetu daje okus i miris. Oko 95% cassia cimeta je cinamaldehid.

Drugi je cejlonski cimet, koji je slađeg okusa. Sadrži oko 50-60% cinamaldehida.

Sagorijeva li cimet masti?

Što kaže istraživanje? Pregled 35 studija ispitivao je može li konzumacija cimeta utjecati na opseg struka, koji je povezan s povećanom razinom tjelesne masti. Utvrđeno je da doze cimeta ispod 1,5 grama dnevno (oko pola čajne žličice) smanjuju opseg struka za 1,68 cm. Međutim, konzumacija više od 1,5 g/dan nije imala značajan učinak. Meta-analiza 21 kliničkog ispitivanja s ukupno 1480 sudionika otkrila je da cimet također smanjuje indeks tjelesne mase (BMI) za 0,40 kg/m² i tjelesnu težinu za 0,92 kg. Ali to nije promijenilo sastav masti ili nemasne mase sudionika.

Druga krovna recenzija, koja je uključivala sve meta-analize, otkrila je mali učinak cimeta na gubitak težine. Sudionici su u prosjeku izgubili 0,67 kg i smanjili svoj BMI za 0,45 kg/m². Dakle, općenito, gubitak težine koji vidimo iz ovih visokokvalitetnih studija je vrlo mali, u rasponu od dva do šest mjeseci i uglavnom bez promjena u sastavu tijela. Studije su uključivale ljude s različitim bolestima, a većina ih je bila s Bliskog istoka i/ili indijskog potkontinenta. Stoga ne možemo biti sigurni da bismo vidjeli ovaj učinak kod ljudi s drugim zdravstvenim profilima i u drugim zemljama. Također su provedena u različitom vremenskom trajanju od dva do šest mjeseci. Dodaci su bili različiti, ovisno o studiji. Neki su imali aktivni sastojak ekstrahiran iz cimeta, drugi su koristili cimet u prahu. Doze su varirale od 0,36 g do 10 g dnevno. Također su koristili dvije različite vrste cimeta – ali nijedna studija nije koristila cimet iz trgovine.

Kako cimet može rezultirati malim količinama gubitka težine?

Postoji nekoliko mogućih mehanizama. Čini se da omogućuje glukozi (šećeru) krvi da brže uđe u tjelesne stanice. To snižava razinu glukoze u krvi i može učiniti inzulin učinkovitijim. Također se čini da poboljšava način na koji razgrađujemo mast kada nam je potrebna za energiju. Konačno, može učiniti da se dulje osjećamo siti usporavanjem brzine otpuštanja hrane iz želuca u tanko crijevo.

Koji su rizici?

Cimet se općenito smatra sigurnim kada se koristi kao začin u kuhanju i hrani. Međutim, posljednjih su mjeseci Sjedinjene Američke Države i Australija izdale zdravstvena upozorenja o razini olova i drugih teških metala u nekim pripravcima od cimeta. Olovo ulazi kao kontaminant tijekom rasta (iz okoliša) i u žetvi. U nekim se slučajevima sugerira da je možda došlo do namjerne kontaminacije. Neki ljudi mogu imati nuspojave od cimeta, uključujući gastrointestinalne bolove i alergijske reakcije. Jedan od aktivnih sastojaka, kumarin, može biti toksičan za jetru nekih ljudi. To je potaknulo Europsku agenciju za hranu da postavi granicu od 0,1 mg/kg tjelesne težine. Cassia cimet sadrži do 1% kumarina, a cejlonska sorta sadrži znatno manje, 0,004%. Dakle, za ljude koji teže više od 60 kg, 2 žličice (6 g) cassia cimeta bi ih dovelo do prekoračenja sigurne granice.

Što je s kavom i kakaom?

Mnogi ljudi možda misle da nam kava također može pomoći u mršavljenju. Međutim, još uvijek nema dobrih dokaza koji bi to poduprli. Opservacijska studija otkrila je da je ispijanje jedne šalice obične kave povezano sa smanjenjem težine koja se dobiva tijekom četiri godine, ali za vrlo malu količinu: u prosjeku 0,12 kg. Kvalitetan kakao i tamna čokolada također dokazano smanjuju težinu. Ali opet, gubitak težine je bio mali (između 0,2 i 0,4 kg) i to tek nakon konzumacije od četiri do osam tjedana.

Pa što sve ovo znači?

Korištenje cimeta može imati vrlo mali učinak na težinu, ali je malo vjerojatno da će dovesti do značajnog gubitka težine bez drugih prilagodbi načina života. Također se moramo sjetiti ovih ispitivanja korištenih proizvoda koji se razlikuju od cimeta koji kupujemo u trgovinama. Način na koji skladištimo i koliko dugo čuvamo cimet također može utjecati na aktivne sastojke. A veća konzumacija neće donijeti dodatnu korist. Zapravo, to bi moglo povećati rizik od nuspojava.
Dakle, ako uživate u okusu cimeta u svojoj kavi, nastavite ga dodavati, ali s obzirom na njegov jak okus, vjerojatno ćete htjeti dodati samo malo. I bez obzira koliko bismo željeli da je ovo istina, sigurno nećemo imati koristi od gubitka masnoće konzumiranjem cimeta na krafnama ili pecivima, zbog visokog broja kilodžula. Ako želite smršavjeti, postoje pristupi potkrijepljeni dokazima koji vam neće pokvariti jutarnju kavu.