Talijanska, kineska ili meksička kuhinja – Ova studija otkriva najkaloričniju kuhinju!

21

Nakon napornog tjedna rada, bilo da smo jednostavno preumorni ili smo možda zaboravili obaviti opskrbiti se namirnicama (opet), hrana za van je uvijek poslastica. Ali koja kuhinja donosi dodatne kalorije?

Zaintrigiran pronalaskom najkaloričnije kuhinje, GolfSupport.com koristio je mrežni alat za analitiku SEMrush kako bi na jednom mjestu dobio pregled deset najboljih najpopularnijih svjetskih kuhinja. Nutricionistička vrijednost svakog jela također je prikupljena kako bi se dobili podaci.

Najkaloričnije kuhinje
GolfSupport.com može otkriti da su tri najviše kalorične kuhinje talijanska, meksička i japanska!

Talijanska kuhinja ima prosječno 743 kalorije po jelu, što je najveći prosječni sadržaj kalorija u svim kuhinjama u ovom istraživanju. Također dolazi na prvo mjesto s najvišim prosječnim udjelom masti s 43 g. No, ako gledamo udio šećera talijanska kuhinja dolazi na četvrto mjesto s prosjekom od 12,6 g.

Meksička kuhinja je druga, s 586 kalorija po jelu. Prosječno jelo sadrži 27,6 g masti, a s druge strane ljestvice sadržaj šećera je relativno nizak, u prosjeku 7,6 g.

Treće mjesto zauzimaju Japanci s prosječno 576 kalorija i možda iznenađujuće visokim udjelom šećera (13g). Međutim, japanska kuhinja ima jedan od najnižih sadržaja masti (16,6 g).

Najkaloričnija jela
Pad Thai brani naslov s 1004 kalorija. Visok udio masti (45g) i šećer (24g) također pomažu da se ono osigura kao najkaloričnije jelo.

Ipak, tacos ne zaostaje previše s 792 kalorije (44 g masti i 8 g šećera).

Top tri zaokružuje Gelato. Sa 780 kalorija u obroku, ovo slatko jelo zauzima prvo mjesto po udjelu masti s nevjerojatnih 69g i 32g šećera!

golfsupport-calorific-cuisines-top-5

Niskokalorične kuhinje
Indijska kuhinja je najniže kalorična kuhinja s prosjekom od samo 357 kalorija po jelu! Ova kuhinja također ima najniži udio šećera (7,3 g), no bez obzira na to, 18,6 g masti drži je u prvih pet najvećih.

Usko slijede španjolska kuhinja (364 kalorija, 14,6 g masti i 9 g šećera) i grčka (također 364 kalorija, 17,3 g masti i 9,3 g šećera).

Niskokalorična jela
Tom Yum, začinjena i kisela tajlandska juha, uzima krunu za najmanje kalorija (90), masnoću (1g) i sadržaj šećera (1g).

Usko slijedi Gazpacho (126 kalorija), sa samo 1 g masti, ali sa šećerom od 18 g.
Napokon, jedino slatko jelo u niskokaloričnoj kuhinji, Baklava. Baklava sadrži 224 kalorije po obroku sa slatkih 13g šećera i 12g masti.

Projekcije pretilosti
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne daje izričito preporučeni dnevni unos (RDA) za kalorije, ali koristeći njihove prethodne statistike, World Population Review uspjeli su stvoriti projekciju globalne razine pretilosti.

Među navedenim kuhinjama, meksička je druga najkaloričnija, pa ne treba čuditi da je meksička projekcija razine pretilosti za 2021. bila najviša s 28,9% stanovništva.

Usko slijede Grčka sa 24,9% i Španjolska s 23,8% stanovništva za koje se predviđa da će biti pretile 2021. godine.
Iako je japanska jedna od najkaloričnijih kuhinja, a razine pretilosti u Japanu jedna su od najnižih s 4,3%. To dodaje pojačanje frazi “sve umjereno”.

Metodologija
GolfSupport.com koristio je analitički alat SEMRUSH za uspoređivanje 10 najpopularnijih svjetskih kuhinja; zatim prva tri najpopularnija jela te kuhinje. Hranjiva vrijednost svakog jela prikupljena je pomoću web stranice s receptima BBCGoodFood.com. Projekcije pretilosti za deset najboljih kuhinja preuzete su iz Svjetske revizije stanovništva, koristeći statistiku Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Komentari