Svjetski je dan ljubaznosti – 12 savjeta kako da i vi budete ljubazniji

214

Svjetski je dan ljubaznosti. Smatrate li da ste dovoljno ljubazni prema ljudima koji vas okružuju?

Jessica Walsh i Timothy Goodman posvetili su se izradi čitavog programa posvećenog  tome jer smatraju da u današnjem svijetu prevladava apatija, dok su nam više nego ikad potrebni empatija, ljubaznost i ljubav.

Donosimo 12 glavnih točaka njihovog programa.

 1. Ponudite pomoć. Već i sama činjenica što se pitali nekoga treba li mu pomoći može mnogo značiti.
 2. Osvrnite se oko sebe. Možda se u blizini nalazi netko kome je potrebna pomoć, a nitko od užurbanih prolaznika fokusiranih na svoje probleme ga ni ne primjećuje.
 3. Nemojte generalizirati. Pokušajte se staviti u kožu druge osobe. Walsh i Goodman to su isprobali na način da su na jedan postali anketari, baš zato što su njima upravo oni inače najviše išli na živce. Nakon toga su razvili puno veće razumijevanje za te ljude koji također samo obavljaju svoj posao.
 4. Budite ljubazni i prema sebi. Oprostite si pogreške i traume iz prošlosti koje vas još uvijek muče. Tako ćete biti ljubazniji i prema drugima.
 5. Oprostite drugima. Oprost može imati blagotvoran učinak čak i na vaše zdravlje.
 6. Poradite na vlastitim nesigurnostima. Iz pozicije u kojoj ste sigurniji u sebe lakše ćete se veseliti tuđim uspjesima i moći biti iskreno ljubazni bez osjećaja ugroženosti.
 7. Ako vam netko zaista ide na živce, pokušajte ipak porazgovarati s tom osobom ili barem zauzmite zrelije stajalište i nemojte otvoreno iskazivati netrpeljivost.
 8. Ne osuđujte ljude koji imaju drugačije stavove ili način života. Ne morate se nikad složiti s njima, ali nema potrebe ni da ih napadate. Tko zna, uvijek možete proširiti vidike ili naučiti nešto novo.
 9. Ne zaboravite na ljude s kojima ste bliski. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo samo zato što su uvijek tu i na to računate, već im ponekad iskažite koliko vam to znači.
 10. Učinite tu i tamo kakvo dobro djelo tek tako, makar bila riječ samo o sitnoj donaciji u dobrotvorne svrhe ili neočekivanoj šalici kave kojom ćete nekoga iznenaditi.
 11. Nasmiješite se. Osmijeh je znanstveno dokazano zarazan.
 12. Za kraj, podijelite s drugima lijepa iskustva koja su vam se dogodila nakon što ste se potrudili biti ljubazniji. Možda potaknete jedni druge na još više sličnih doživljaja.

Ljubazno vam želimo sretan dan ljubaznosti!

 

 

Komentari