Sveti Nikola stigao na riječko Korzo!

84
sv. Nikola
Foto: Marija Krsnik FB

U mnogim dijelovima svijeta, blagdan sv. Nikole obilježava se 6. prosinca, a danas je na riječko Korzo stigao sv. Nikola te odmorio uz šalicu kave.

Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, putnika, djece, te mnogih drugih skupina. Zaštitnik je Sicilije, gradova Varaždina, Koprivnice, Krapine i Kraljevice, mjesta Baške Vode i Krila Jesenice u Dalmaciji, Janjeva i Letnice na Kosovu, a osobito ga štuju u Rusiji.

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u Maloj Aziji u bogatoj obitelji, no svoje je bogatstvo podijelio onima kojima je to najviše trebalo. Uz njega se veže i nekoliko legendi.

Jedna stvar po kojoj je sveti Nikola bio poznat, prema zapisima koje imamo iz njegova vremena, bilo je tajno davanje malih darova – obično novca. Jednom davno, u jednom gradu, živjele su tri siromašne sestre, a njihov otac im nije mogao osigurati miraz za udaju. Sveti Nikola im je želio pomoći pa im je noću kroz dimnjak ubacio tri zlatnika u kuću. Zlatnici nisu pali u kamin, već u čarape koje su se sušile na kaminu. Sestre su drugog jutra bile presretne i naposljetku su se sve tri sestre udale. Sveti Nikola nije tražio nikakvu zahvalnost, već je jednostavno želio uljepšati njihov život. Od tog dana djeca na dan sv. Nikole objese svoje čarape očekujući poklon iznenađenja.

Zanimljiva je i legenda o tome kako je sveti Nikola postao zaštitnik pomoraca. Sveti Nikola ugledao je posadu i lađu koja se spremala isploviti, ali znao je da ih čeka oluja na otvorenom moru. Upozoravao je mornare, ali su mu se oni smijali. Isplovili su i na otvorenom moru uhvatilo ih je olujno nevrijeme. Mornari su začuli glas, a pokraj lađe se ukazalo poznato lice u molitvi. To je bilo lice svetog Nikole. U trenutku smirio se vjetar i valovi, a mornari su po povratku u luku ispričali da ih je sveti Nikola spasio. Na taj način sveti Nikola postao je zaštitnik mora i putnika, a njegovu slika nalazi se u gotovo svakoj luci na svijetu.

Sveti Nikola živio je na rubu šume, u blizini sela u kojem su živjela djeca koja nisu imala obuće niti igračaka. Svako dijete imalo je jedne čizmice koje su posebno pazili, pa bi ih svaku večer ulaštili i stavili u prozor. Da bi ih nagradio, sveti Nikola im je u čizmice stavljao po jednu drvenu igračku koju bi sam napravio. Na tragu toga, djeca svake godine na današnji dan čiste čizme i stavljaju ih u prozor kako bi dobila male poklone.

Sveti Nikola ima i zlog pandana u nekim dijelovima svijeta. Riječ je o Krampusu koji kažnjava djecu lošeg ponašanja pod prijetnjom da će ih uhvatiti u košaru ili vreću i odnijeti na prokletstvo u plamenu… prilično jak kontrast ljubaznom starom svetom Nikoli.

Komentari