Sve opasniji trend među mladima: “Ljudi, otvorite oči, ovo se događa posvuda, možda baš i vašem djetetu”

137
vaping

12-godišnja djevojčica koja je pretrpjela kolaps pluća i provela četiri dana u induciranoj komi, rekla je za BBC da djeca nikada ne bi trebala krenuti s vapingom.

Sarah Griffin bolovala je od astme i bila je teška vaperica kad je prije mjesec dana hitno prebačena u bolnicu zbog problema s disanjem. Njezina majka Mary rekla je za BBC da se plaši da će izgubiti kćer.

Britanska vlada najavila je planove kojima bi se ograničilo reklamiranje i prodaja elektronskih cigareta djeci.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je kako bi prijedlozi – koji će sljedeća dva mjeseca biti na javnoj raspravi – mogli “preokrenuti zabrinjavajući porast vapinga među mladima” jer se njima želi te proizvode učiniti manje šarenima i privlačnima djeci.

Ministar zdravstva Steve Barclay kaže kako vlada želi poduzeti zakonske korake nakon konzultacija, izjavivši za BBC Radio 4 kako su “učitelji i roditelji zabrinuti jer našu djecu targetiraju” kompanije koje proizvode e-cigarete.

U govoru na konferenciji Laburističke stranke, oporbeni kandidat za ministra zdravstva Wes Streeting rekao je kako bi se laburistička vlada “svom snagom” suprotstavila proizvođačima e-cigareta koji djeci reklamiraju okuse poput “eksplozije duge.”

Soba Sarah Griffin u njenom domu u Belfastu tipična je soba 12-godišnje djevojčice – stolić je prepun šminke, bočica parfema i dodataka za kosu, a krevet krase plišane igračke.

Upravo u toj sobi Sarah je od svoje majke skrivala e-cigarete – čak je rezala rupe u tepihu kako bi ih držala podalje od pogleda svoje mame.

Sarah je krenula koristiti e-cigarete kad je imala tek devet godina. Njena majka ju je pokušala u tome spriječiti – pretraživala joj je stvari kada bi se djevojčica vratila kući iz škole, oduzimala bi joj mobitel – no ništa nije upalilo.

Do tog ljeta Sarah je postala teški ovisnik o e-cigaretama

Spavala je s e-cigaretom na jastuku, a palila bi ju odmah poslije buđenja i tik prije odlaska na spavanje.

Iako je prodaja e-cigareta ilegalna osobama mlađim od 18 godina, Sarah ih je kupovala bez problema i postala ovisna o nikotinu. Njena astma, kao i činjenica da nije redovito koristila svoj inhalator, značila je da za nju postoji opasnost od komplikacija.

Početkom rujna se i prehladila, a svi ti faktori rezultirali su, kako opisuje njen liječnik, “savršenom olujom.”

“Mnogi rizični faktori otišli su u krivom smjeru,” kaže dr. Dara O’Donoghue, pedijatar u bolnici za djecu u Belfastu.

Sarah je bila loše i prevezena je u bolnicu gdje joj je napravljen rendgen pluća. Rendgen je pokazao kako samo jedno plućno krilo funkcionira kako treba, a na terapiju nije bilo reakcije.

Unutar nekoliko sati završila je na intenzivnoj njezi, nakon čega su ju liječnici stavili u induciranu komu u nadi da će se njeno stanje stabilizirati.

Za majku Mary to je bio trenutak očaja.

“Ne postoje riječi koje opisuju momente kada mislite da će vam dijete umrijeti,” prepričava ona.

Nakon četiri dana, Sarah se probudila i sada se oporavlja, no šteta na njenim plućima je trajna.

“Izvodi vježbe disanja i stvari koje očekujete od 80-godišnjaka, a ne nekog tko ima tek 12 godina,” kaže mama. “Ljudi, otvorite oči, ovo se događa posvuda, a možda baš i vašem djetetu. Štogod mislili, a ljudi misle da njihova djeca to ne rade, stvarnost je mnogo, mnogo drugačija.”

Sarah se nada kako će njeno iskustvo pomoći njenim vršnjacima da shvate opasnost od e-cigareta.

“Ne krećite s tim, jer jednom kada krenete, ne možete stati,” kaže ona. “Prestajete jedino onda kada morate, kada to postane pitanje života i smrti.”

Dr. O’Donoghue kaže kako je korištenje e-cigareta među mladima “zdravstvena kriza” koja se mora “podhitno” riješiti.

“Moramo biti oprezni oko e-cigareta jer tek saznajemo za zdravstvene probleme koje izazivaju,” kaže on.

Nedavno objavljene brojke kažu kako je u Britaniji jedno od petero djece u dobi između 11 i 17 godina isprobalo e-cigarete, što je triput više u odnosu na 2020. godinu.

U porastu je i pušenje e-cigareta među još mlađim djecom – gotovo jedno od desetoro djece u dobi između 11 i 15 godina koristi e-cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2021. godine.

Mnoge zemlje diljem svijeta primjećuju slične trendove

Fidelma Carter iz humanitarne udruge Northern Ireland Chest, Heart and Stroke kaže kako 17 posto mladih pušača e-cigareta te uređaje koriste redovito.

“Mladi počinju pušiti e-cigarete jer pretpostavljaju da ne postoji rizik i da opasnosti nema,” kaže ona. “Mi želimo promijeniti te krive predodžbe i podići svijest da e-cigarete mogu ostaviti posljedice po zdravlje.”

Vlada je najavila raspravu o prijedlozima za zaustavljanje korištenja e-cigareta među mladima.

Prijedlozi uključuju:

– ograničavanje okusa i opisa e-cigareta kako oni više ne bi targetirali djecu

– postavljanje e-cigareta u dućanima gdje ih djeca ne mogu vidjeti
– istraživanje o tome hoće li dizanje cijena e-cigareta smanjiti broj mladih pušača
– rasprava o ograničavanju prodaje jednokratnih e-cigareta koje su, kako kažu ministri, jasno povezane s porastom pušenja e-cigareta među djecom, a nevjerojatno su štetne za okoliš.

Sarah Woolnough iz humanitarne udruge za astmu i pluća kaže kako želi da se reklamiranje e-cigareta ograniči kako reklame ne bi bile privlačne djeci.

“Jednokratne e-cigarete po trenutnim cijenama, s okusima žvakaće gume i motivima iz crtanih filmova, previše su atraktivne za djecu,” upozorava ona.

Profesor Chris Whitty, glavni medicinski dužnosnik u Engleskoj, kaže kako je reklamiranje e-cigareta za djecu “potpuno neprihvatljivo.”

Ipak, on dodaje kako bi vaping mogao biti koristan način za pušače koji žele prestati pušiti duhan, i naglašava kako je vaping “manje opasan od pušenja.”

Izvor: BBC

L.B.

Komentari