Sve J. R. R. Tolkienove slike i karte sada su dostupne i online!

180
gospodar prstenova

Kako bi stvorio svoj fiktivni svijet Međuzemlja, engleski autor J.R.R. Tolkien je koristio gotovo svaki kreativni alat koji je čovjeku na raspolaganju, bilo da se radi o kaligrafiji, kartografiji, prozi, poeziji ili slikarstvu.

Kako bi podmazao zupčanike svog uma i kako bi izbacio beskonačne slojeve i detalje tipične za romane i dodatke, Tolkien se često okretao tinti i grafitu, a mnoge njegove skice i slike dostupne su za pogledati u nedavno ažuriranom odjeljku na web stranici Tolkien Estate.

Trajni članovi publike također mogu uživati ​​u slikama nastalim izvan njegovog rada na Međuzemlju, kao i u audio isječcima i drugim dokumentima koji se odnose na njegov osobni život i napore kao crtača karata, kaligrafa i umjetnika.

Debitirajući 26. veljače, datuma na početku druge knjige Gospodara prstenova na kojem je nakon Boromirove smrti prekinuta Prstenova družina, nova web stranica uključuje i slike rađene za njegovo četvero djece.

Daljnje ilustracije uključene su iz njegovog rada na Silmarillionu, koji preuzima mnogo dublji element mita, s divljim bojama koje se stapaju s krajolikom koji pak se stapa sa slikom u pozadini kao iz napola zapamćenog sna.

Novi audio odjeljak također je posebno upečatljiv. “Tolkiena je prvi put upoznao s kasetofonom njegov prijatelj George Sayer 1952. godine”, detalji o imanju. “Bio je toliko impresioniran kvalitetom zvuka da je sjeo i čitao odlomke iz svog rukopisa Gospodara prstenova”.

Ne samo zato što je stvorio cijeli svemir (iako uz opsežnu pomoć drugih mitologija) nego zato što je stvorio možda najomiljeniji i najcjenjeniji takav svemir u povijesti književnosti. Tolkien je postao čovjek u možda najgorem trenutku u povijesti koji je to učinio, oko 1914., u osvit Prvog svjetskog rata.

“Tih dana su se momci udruživali ili su bili javno prezirani”, napisao je u pismu svom sinu Christopheru kasnije u životu. “Bio je gadan rascjep za mladog čovjeka s previše mašte i malo fizičke hrabrosti”.

Bio je mlađi časnik u bitci na Sommi, jednoj od najkrvavijih u ratu. Dobivši rovovsku groznicu, vraćen je u Englesku samo nekoliko dana prije nego što je gotovo svaki mladić u njegovom bataljunu ubijen tijekom napada. Napisao je Hobita 1930.-ih, nakon čega je postao toliko popularan da ga je poticanje javnosti uvjerilo da piše više o čudnim malim ljudima koji žive pod brdima.

“Unatoč mraku sljedećih pet godina Drugog svjetskog rata otkrio sam da se priča sada ne može u potpunosti napustiti i nastavio sam dalje, uglavnom noću”, prisjetio se u predgovoru Prstenove družine, u kojoj on također opisuje kako je sve više i više, kako je nastavio raditi na priči, sve snažnije osjećao da treba marširati, prema onome što je nazvao “Stariji dani”, misleći na priče koje će postati Silmarillion.

Tolkien je stvarao dijelove svemira Međuzemlja u različitim serijama u različitim dijelovima svog života, često skačući okolo. Slike, karte i kaligrafija na jezicima koje je izumio ponekad su nastajali godinama prije ili nakon objavljivanja njegovih romana, a ponekad su rađeni uz riječi koje knjiga sadrži kako bi opisali ono što je ilustrirao.

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari