Studije pokazuju zašto se zauzeti muškarci čine toliko privlačnijima – Sve se svodi na evoluciju

19

Niz novih studija otkrilo je ono što neki već dugo sumnjaju. To što se muškarac koji već ima djevojku ili partnera čini daleko privlačnijim za suprotni spol. Tako je! Studije su pokazale da će žene istog muškarca smatrati privlačnijim ako je već zauzet, pogotovo ako je žena s kojom je i sama privlačna. Sve se svodi na evolucijski odabir partnera.

Studija provedena još 90-ih godina na skromnim Guppy ribama bila je prva koja je predložila ovu praksu na životinjama. U eksperimentu je pokazano da ženke ribe Guppy preferiraju veće muške jedinke jarke boje. Međutim, također je zaključeno da, ako se mužjaku već pokaže ženka za parenje, oni postaju mnogo privlačniji ostalim ženkama. Kad im se pruži izbor između parenja s jednim slobodnim mužjakom Guppy ribom i onim mužjakom Guppy ribom koja se upravo parila, ženka će mnogo vjerovatnije odabrati onog mužjaka koji se već pario. Ok, mi ljudi nismo Guppy ribe i nadamo se da su naši ukusi malo složeniji, ali noviji eksperiment dokazao je ta otkrića u ljudskoj populaciji.

U pokusu 2018. godine, ženama su prikazane slike muškaraca sa i bez djevojaka na slici. Otkriveno je da je 16 od 18 žena smatralo da je muškarac prikazan zajedno sa drugim ženama privlačniji. Tako da možda nismo toliko različiti od Guppy riba.

Evolucijski biolozi imaju niz teorija o tome zašto su zauzeti muškarci privlačniji. Većina ih se usredotočuje na ono što se naziva “kopiranje za parenje”. Ukratko, sugerira se da žene koje vide muškarca s drugom ženom upućuju na to da muškarci moraju imati nešto pozitivno u sebi ako žena već odabire biti s njim. Ova pojava se povećava sa privlačnošću žene, jer vrlo privlačno žensko biće s muškarcem ukazuje na to da mu mora puno toga ići od ruke!

Drugi su sugerirali da su ljudska bića samo toliko uporna da od drugih nauče kako kopiranje ili privlačenje sličnih srodnika utiskuje u naš mozak. To u stvari znači da umjesto da prolazimo kroz sve teške procese učenja odlučivanja koji muškarac je za nas dobar ili loš, biramo svog partnera na temelju istražnog rada drugih. Ta sklonost kopiranju ili učenju privlačnosti drugih, posebno u slučaju žena, može biti razlog zašto se toliko žena klanja istim slavnim i pop zvijezdama. Preuzimaju vodstvo drugih.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari