Studija je pokazala da je kava prije doručka loša za vaš metabolizam

46

Za mnoge od nas dobra jaka šalica kave prije doručka jedini je način na koji znamo započeti potpuno novi dan. No, možda ćemo morati preispitati svoje navike nakon što je studija pokazala da bi malo kofeina prije doručka moglo uzrokovati zdravstvene probleme.

Konkretno, znanstvenici sa Sveučilišta Bath promatrali su kombinaciju lošeg noćnog sna i kave prije nego što smo potpuno razbuđeni. Rezultati studije sugeriraju da bi to moglo negativno utjecati na nečiji metabolizam i razinu šećera u krvi. Istraživači su također otkrili da čekanje da nakon doručka popijete kavu značajno poboljšava sposobnost tijela da razgrađuje hranu. Kolebanje razine šećera može rezultirati negativnim učinkom na kontrolu glukoze u krvi. To potencijalno može povećati šanse za bolesti srca kao i za dijabetes. Istraživanja su provedena na 29 zdravih muškaraca i žena koji su poduzeli tri različita scenarija.

Prve dvije situacije uključivale su sudionicima davanje slatkog pića nakon buđenja – i nakon normalnog noćnog spavanja te nakon što su ga ometali buđenjem pet minuta svakih sat vremena. Šećerno piće predstavljalo je isti unos kalorija kao i standardni doručak.

U trećem eksperimentu sudionici su dobili jaku crnu kavu 30 minuta prije nego što su dobili slatko piće, nakon lošeg noćnog sna. Istraživači su otkrili da loš san jedne noći nije nužno imao štetne učinke. Međutim, u kombinaciji s jakom crnom kavom, odgovor glukoze u krvi na piće pojačao se za oko 50%. “Do sada smo imali ograničeno znanje o tome što to čini našim tijelima, posebno za kontrolu metabolizma i šećera u krvi”, rekao je profesor James Betts, suvoditelj Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Sveučilišta Bath.

„Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi oslabljena je kad je prva stvar s kojom naša tijela dođu u kontakt kava, posebno nakon noći poremećenog sna. To bismo mogli poboljšati tako da prvo jedemo, a zatim kasnije pijemo kavu ako osjećamo da nam je još uvijek potrebna. Znajući to, možemo poboljšati zdravstvene koristi za sve nas.”

Izvor: TruthTheory

Komentari