Stručnjakinja za veze kaže da ovaj 5-minutni trik uz kavu može spasiti vaš brak

82
kava

Može li izdvajanje pet minuta iz vašeg užurbanog jutra da se stvarno povežete s partnerom na kavi biti ključ za dobru vezu? Australska trenerica za veze kaže da joj je to spasilo brak.

U tekstu koji je izvorno napisan za australsku web stranicu Kidspot, a koji je preuzelo nekoliko svjetskih publikacija, Aston Simmonds objašnjava da su ona i njezin suprug Adam prije četiri godine bili na rubu razvoda.

Simmonds je trenerica odnosa, podcasterica, autorica, govornica i majka dvoje djece koja radi na tome da inspirira ljude da stvore najbolje moguće živote i odnose.

Stres roditeljstva njihovo dvoje male djece zahvatio je par. Njihova nekoć smislena komunikacija pretvorila se uglavnom u razgovore o kućanstvu i odgoju obitelji. “Roditeljstvo, računi, kupovina hrane, usporedba i svađa o tome tko čini više ili nedovoljno”, prisjeća se Simmonds u viralnom članku.

“Počeli smo se pitati je li veza takva trebala biti?” piše ona.

Umjesto da pozovu odvjetnika, treneri odnosa sa sjedištem u Perthu počeli su svako jutro raditi 5-minutnu provjeru uz kavu. A rezultati su bili snažni.

Simmonds kaže da kada razgovara s parovima komunikacija je gotovo uvijek područje koje oni smatraju najvećim izazovom.

Kada se parovi osjećaju kao da nemaju vremena za komunikaciju, žene se često osjećaju kao da se ne mogu izraziti, osjećaju se neshvaćenima i ne čuju se. Muškarci se osjećaju kao da ništa što učine nije dovoljno dobro i kao da ih se ne cijeni zbog onoga što rade”, piše Simmonds.

Unesite check-in od 5 minuta.

Ali to nije samo “Kako si?” Dobro?” a zatim natrag na svoje telefone. Simmonds koristi određeni skup pitanja.

Evo ih:

Kakvi su tvoji osjećaji o sebi i našem odnosu?
Što ti se sviđa u našoj vezi? Što funkcionira?
Postoji li ti nešto na umu što ne funkcionira, a nisi podijelio/la?
Što ti je važno ovaj tjedan i kako te mogu podržati? Što trebaš?
Koje radnje trebamo poduzeti nakon ovog check-ina?

“Počinjemo s otvorenom komunikacijom o tome kako se oboje osjećamo u sebi i unutar veze”, kaže Simmonds o pitanju: “Svaka osoba treba jednu minutu ili manje za dijeljenje. “Namjera je slušati”, objašnjava ona.

O drugom pitanju, “Što ti se sviđa u našoj vezi, što funkcionira?” ona kaže: “Ovim se procesom razmišlja o nedavnim pozitivnim aspektima vašeg partnera ili pozitivnim iskustvima koja su ojačala vašu vezu. Namjera je da prvo cijenimo i slavimo jedni druge prije ispravljanja.”

Treće pitanje: “Imaš li vam na umu nešto što ne funkcionira, a što nisi podijelio/la?” djeluje kako bi iznijeli na vidjelo “sve brige, brige ili neizgovorene misli. Bitno je da se oba partnera osjećaju ugodno i sigurno otvoreno dijeleći. Namjera je da jedni drugima zadržimo prostor neosuđivanja.”

Četvrti korak: “Što ti je važno ovaj tjedan i kako te mogu podržati? Što trebaš?” uključuje raspravu o vašim osobnim i zajedničkim ciljevima. “Komuniciranje o vašim potrebama i razmišljanje o načinima na koje možete podržati jedni druge i osigurati da su obje vaše potrebe zadovoljene od ključne je važnosti u ovom trenutku.”

Posljednji korak, “Što trebamo poduzeti nakon ovog check-ina?” je pragmatičniji. “Mi odlučujemo koje radnje je potrebno poduzeti, ako ih ima, te ih dodjeljujemo ili rasporedimo. Na primjer, možda ćete morati zakazati spoj, prilagoditi svoje prioritete itd.”

Simmonds kaže da je ovaj posljednji ” o razjašnjavanju opipljivih koraka koje morate poduzeti i zajedničkom odlučivanju o najboljim rješenjima.”

Zvuči kao puno toga za pokriti u pet minuta, ali više se radi o praksi, davanju prioriteta vezi nego bilo čemu.

“Trik je više nego samo kofeinski lijek; to je hakiranje odnosa koji nas održava povezanima, čak i usred životnog kaosa”, piše Simmonds.

Može li doista biti tako jednostavno?

Jouslin Savra, LMFT, slaže se da je komunikacija jedan od najvažnijih sastojaka za uspješan brak. Ona kaže da to omogućuje partnerima da “steknu važne uvide u smislu naših percepcija i načina na koji razmišljamo”. Dodaje da to također “gradi povjerenje i poštovanje” među partnerima i sprječava da se “mali problemi pretvore u veće”.

“Uistinu vjerujem da je razlika između uspješne i neuspješne veze u tome što se uspješni parovi redovito viđaju, NE samo kad im je dosta i spremni su se odjaviti”, piše Simmonds.

Izvor: Upworthy

Komentari