Stručnjakinja za spavanje objasnila zašto u jesen postanemo umorni i pospani

395
umor

Kako dani postaju kraći i jesen se približava, mnogima je sve teže ustati rano ujutro jer, iako vjerojatno spavamo koliko i u ljetnim mjesecima, zbog nečeg nam se u tim tmurnim jesenskim jutrima puno teže probuditi. A razlog je, prema riječima stručnjakinje za spavanje Lise Artis iz The Sleep Charity,  to što naša biologija radi protiv nas. “U jesen se ranije navečer smrači, što znači da se melatonin (hormon sna) ranije počinje proizvoditi i činiti nas pospanima”, kaže ona. “Isto tako, i ujutro je mračnije, što našu razinu melatonina održava visokom zbog čega smo pospani i tijekom dana”.

“Prirodno svjetlo čini da se osjećamo budnijima i signalizira našem unutarnjem tjelesnom satu da je vrijeme da se probudimo i prestanemo proizvoditi melatonin”, kaže, a ako vam je ujutro teško ustati, Artis predlaže da alarm stavite dalje od sebe, te da koristite onaj sa sve jačim svjetlom; te se odmah nakon buđenja istuširate hladnom vodom.

Kako pobijediti jesenji umor:

– Prakticirajte dobru ‘higijenu spavanja’, što uključuje redovito spavanje i spavanje na udobnom krevetu s potporom
– Prije odlaska na spavanje vidite postoji li nešto što biste mogli promijeniti kako biste si poboljšali san.
– Alkohol je loš za san i, iako se zbog njega možete osjećati umorno i brzo zaspati, san vam neće biti tako dubok, što znači da neće biti tako oporavljajući za vaš um ili tijelo.
– Male promjene u prehrani ili rutini mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg sna, rekla je stručnjakinja za Metro.

Komentari