Stručnjak za tjelesnu temperaturu objašnjava zašto je nekim ljudima uvijek hladno

207
zima

Nosite ekstra debele džempere. Možete čak držati deku u krilu na poslu. Vi ste među onim ljudima kojima je uvijek hladno. I niste sami.

Unutra ili izvana, jednostavno se ne možete ugrijati. Ta se vaša osobina očituje u dodatnim dekama, divljim računima za grijanje i dovoljno pritužbi.

Ali zasigurno postoji znanstveni razlog zašto je nekim ljudima uvijek hladno, zar ne?

To ne može biti samo slučajnost koja vas je osudila na život neprestanih drhtavica.

Dr. Christopher Minson je profesor na odjelu ljudske fiziologije na Sveučilištu Oregon. Jedan od njegovih primarnih istraživačkih interesa je termoregulacija, odnosno način na koji mozak i tijelo međusobno djeluju i prilagođavaju se dok se grijemo i hladimo.

Za Upworthy dr. Minson je objasnio  što se zapravo događa u tijelu kada je osobi hladno.

“Najjednostavnije rečeno, osjećaj bilo hladnoće ili topline znači da je “dosegnuta točka” temperature tijela dovedena u pitanje toplinskim unosima u cijelom tijelu, uključujući mozak, krv, kralježnicu, naše organe, naše mišiće i našu kožu. Dio našeg mozga prikuplja sve te toplinske ulaze i u biti ih uspoređuje s tjelesnom temperaturom koju želi zadržati. Dakle, ako je vaša temperatura kože snižena, iako ostatak vašeg tijela još uvijek na ugodnoj zadanoj točki, osjećat ćete hladnoću — u nekim slučajevima bit će vam dovoljno hladno da napravite promjene u ponašanju poput oblačenja džempera.”

Navedeno uvelike utječe na žene. Ljudi koji osjećaju da im je “stalno hladno” obično će imati manju mišićnu masu u odnosu na površinu tijela (obično žene i stariji ljudi). Njihova stvarna tjelesna temperatura možda nije ispod normale, ali oni osjećaju da je njima hladnije jer im je tijelo govoreći im da čuvaju toplinu.

Također postoje ograničena izvješća da žene imaju veću gustoću krvnih žila na površini kože, što ih čini osjetljivijima na hladnoću. Međutim, o ovoj teoriji nije prikupljeno dovoljno dobrih podataka koji bi je potvrdili ili opovrgli. Uobičajena pritužba žena i muškaraca u vezama je da su ženska stopala često jako hladna, posebno u krevetu. To ide uz odnos niže tjelesne mase i površine kod žena. Dok njihovo tijelo radi na očuvanju topline, ono sužava krvne žile u ekstremitetima (ruke i stopala) kako bi jezgra ostala topla. Ovaj smanjeni protok krvi rezultira hladnijim rukama i stopalima kod žena više nego kod muškaraca.

Dakle, eto ga: vaš mozak je jednostavno prezaposleni voditelj projekta koji vas pokušava održati na životu.

Ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti u vezi s činjenicom da vam je uvijek hladno

Ako ste osoba kojoj je uvijek hladno, postoji li nešto što možete učiniti da takoreći “preodgojite” svoje tijelo? Jedna od najboljih stvari koje netko može učiniti je povećati svoju masu bez masti (mišiće). To će povećati ukupnu brzinu metabolizma (iako to nije lako učiniti.)

Još jedna stvar koju osoba može učiniti je podvrgnuti se hladnom stresu, kao što je dopuštanje da bude izložena vrlo niskim temperaturama na kratko vrijeme. Zvuči kontraintuitivno, ali sugerirano je da bi to moglo smanjiti osjećaj hladnoće. Primjer je okretanje tuša na ‘hladno’ na kratko vrijeme dok ste pod tušem. To nije lako učiniti, a da bi funkcioniralo, morali biste postepeno povećati vrijeme pod hladnim tušem do pune minute svaki dan. To nekim ljudima može pomoći da smanje osjećaj hladnoće.

Ipak, dr. Minson objašnjava i da postoji mogućnost da je nečija vječna hladnoća uzrokovana abnormalno niskom razinom hormona štitnjače, a to se može provjeriti analizom krvi. To je daleko rjeđe stanje, ali uzimanje hormonskih dodataka ako je medicinski potrebno može pomoći. Ako je osoba prilično letargična, ima slabu motivaciju i uvijek joj je hladno, možda bi bilo vrijedno procijeniti hormone štitnjače.

Dakle, ako ste član #TeamCold koji nosi deku na krilu, nemojte se uzrujavati.
Naša tijela samo zahtijevaju različite stvari od nas.

 

Komentari