Stručnjak upozorio, kavu ne biste trebali piti s mlijekom

119
kava

Za mnoge Hrvate, jutarnja šalica kave predstavlja više od rutine – to je trenutak opuštanja i ritual bez kojeg je teško zamisliti početak dana. Kava je nezaobilazni dio hrvatske kulture, a dodatak mlijeka ili mliječnih proizvoda u kavu vrlo je česta praksa. Kava s mlijekom popularan je napitak u brojnim kafićima diljem Hrvatske, gdje mnogi smatraju da ovaj kremasti dodatak poboljšava okus kave i čini je pitkom čak i onima koji nisu ljubitelji gorčine.

Međutim, neuroznanstvenik Robert Love upozorava kako kombinacija kave i mlijeka možda nije najbolji izbor kada je u pitanju iskorištavanje zdravstvenih benefita koje kava sama po sebi može pružiti. Love ističe kako mlijeko može smanjiti pozitivne učinke kave, osobito zbog djelovanja na polifenole – prirodne spojeve u kavi koji su poznati po brojnim prednostima za zdravlje.

Polifenoli su snažni antioksidansi prisutni u kavi koji imaju potencijal u zaštiti organizma od raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne poremećaje. No, prema Loveu, proteini iz mlijeka mogu se vezati za ove polifenole, što smanjuje njihovu apsorpciju u tijelu. “Kada dodamo mlijeko u kavu, dolazi do kemijske reakcije između proteina iz mlijeka i polifenola u kavi, koja oslabljuje učinke ovih snažnih antioksidansa,” objašnjava Love.

Ova kombinacija, dakle, može spriječiti tijelo u iskorištavanju svih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti koje kava može ponuditi. S obzirom na sve veće zanimanje za zdravlje i prehrambene navike, Loveova preporuka može potaknuti mnoge ljubitelje kave da preispitaju način na koji pripremaju svoj omiljeni napitak.

Kao alternativu tradicionalnom mlijeku, Love predlaže upotrebu biljnih zamjena kao što su mlijeko od indijskih oraščića ili kokosovo mlijeko. Ove vrste mlijeka ne sadrže proteine koji bi mogli ometati apsorpciju polifenola, a pritom zadržavaju kremastu teksturu koja mnogima poboljšava okus kave.

Osim toga, Love preporučuje dodavanje MCT ulja u kavu. Ove masne kiseline brzo se apsorbiraju i koriste kao izvor energije, što može poboljšati mentalnu jasnoću i održati razinu energije tijekom dana.

Za sve one koji uživaju u svakodnevnoj šalici kave, možda je vrijeme za male prilagodbe kako bi iz nje izvukli maksimum – i okusom i zdravljem.

Komentari