Stručnjaci za interijere dijele ekološke trikove za proljetno čišćenje

93
čišćenje

Mnogi ljudi jedva čekaju proljeće, budući da su produženi periodi hladnog vremena doveli do većeg opsega pretraživanja za “kada počinje proljeće?” i tako porasla za 213%. Proljeće simbolizira novi početak, što dokazuje godišnja tradicija proljetnog čišćenja, u kojoj svake godine sudjeluje devet od deset obitelji.

Međutim, u doba održivosti, proljetno čišćenje ne bi trebalo biti samo pospremanje; to je prilika da usvojite ekološki prihvatljive prakse koje koriste i vašem domu i planetu. Imajući to na umu, stručnjaci iz iWardrobes podijelili su svoje najbolje savjete za ekološki prihvatljivo proljetno čišćenje.

Najbolji savjeti za ekološki prihvatljivo proljetno čišćenje

Uklonite nered svjesno

Prije nego što se upustite u proljetno čišćenje, pažljivo pristupite uklanjanju nereda. Procijenite svaki predmet u svom ormaru i zapitajte se služi li doista svrsi ili vam donosi radost. Donirajte pažljivo korištenu odjeću lokalnim dobrotvornim organizacijama, koristite platforme kao što su Vinted, Depop ili eBay ili organizirajte razmjenu odjeće s prijateljima kako biste svojoj odjeći dali novi život.

Prigrlite prirodne proizvode za čišćenje

Zamijenite proizvode za čišćenje bogate kemikalijama ekološki prihvatljivim alternativama. Odlučite se za prirodne sastojke kao što su ocat, soda bikarbona i limunov sok, koji su učinkoviti u čišćenju, a istovremeno su nježni za okoliš. Korištenje domaćih rješenja za čišćenje smanjuje vašu ovisnost o jakim kemikalijama, pridonoseći zdravijem unutarnjem okolišu i smanjujući vaš utjecaj na okoliš.

Višenamjenska otopina za čišćenje octom DIY

Ovo višenamjensko sredstvo za čišćenje je svestrano i može se koristiti na različitim površinama. Međutim, izbjegavajte korištenje sredstava za čišćenje na bazi octa na površinama od prirodnog kamena poput mramora ili granita.

Sastojci: 1 dio destiliranog bijelog octa, 1 dio vode i eterična ulja (kao što su limun, lavanda ili čajevac) za miris i dodatnu moć čišćenja.

Upute: U čistoj boci s raspršivačem pomiješajte jednake dijelove destiliranog bijelog octa i vode. U smjesu dodajte nekoliko kapi željenog eteričnog ulja. Čvrsto pričvrstite čep boce s raspršivačem i dobro protresite kako bi se sastojci temeljito pomiješali.

Prednosti: Ocat je prirodni dezinficijens i antimikrobno sredstvo, što ga čini učinkovitim u ubijanju klica i bakterija na površinama

Popravak i nadogradnja

Prije nego što odbacite oštećenu odjeću, razmislite može li se popraviti ili preraditi – preporučujemo da naučite osnovne vještine šivanja kako biste popravili poderotine ili zamijenili gumbe koji nedostaju. Budite kreativni s preradom stare odjeće u nove komade ili dodatke, dajući im novi život i smanjujući otpad.

Investirajte u kvalitetne komade

Kada osvježavate svoju garderobu za proljetnu sezonu, dajte prednost kvaliteti ispred kvantitete. Uložite u bezvremensku, dobro izrađenu odjeću koja je dizajnirana da traje. Potražite održive materijale kao što su organski pamuk, lan ili reciklirana vlakna, koji imaju manji utjecaj na okoliš u usporedbi s konvencionalnim tkaninama.

Organizirajte se imajući na umu održivost:

Kada organizirate svoju garderobu, odlučite se za održiva rješenja za pohranu. Odaberite vješalice od bambusa ili reciklirane plastike umjesto tradicionalnih žičanih vješalica. Koristite prirodne materijale poput pamuka ili platna za spremnike i košare. Odabirom ekološki prihvatljivih organizacijskih alata možete održavati svoj prostor urednim dok minimalizirate utjecaj na okoliš.

Anna, glasnogovornica iWardrobesa, dijeli svoje uvide o tome zašto bi proljetno čišćenje uvijek trebalo biti ekološki osvješteniji događaj:

“Proljetno čišćenje nije samo pospremanje; to je tradicija koja simbolizira obnovu i pomlađivanje. To je prilika da otresemo zimsku prašinu i udahnemo novi život našim domovima. Uklanjanjem nereda, organiziranjem i dubinskim čišćenjem stvaramo prostor za pozitivnu energiju i novi početak.

Uključivanje u ekološki prihvatljivo proljetno čišćenje važan je korak u ovoj godišnjoj tradiciji. Ne samo da osvježava naš životni prostor za sunčanu sezonu koja je pred nama, već nam također pomaže da učinimo svoj dio za planet.

Odbacivanjem jakih kemikalija i odabirom ekološki prihvatljivijih alternativa, možemo smanjiti naš utjecaj na okoliš, a istovremeno održati naše domove sigurnima i zdravima za naše obitelji. Osim toga, prihvaćanje ekološki prihvatljivih praksi tijekom proljetnog čišćenja osigurava očuvanje naših prirodnih resursa i igranje uloge u borbi protiv klimatskih promjena.”

Komentari