Stomatolog iz Brazila putuje svijetom kako bi siromašnim ljudima besplatno popravio zube

37

Stomatolog iz Brazila, Felipe Rossi, osnovao je udrugu pod nazivom “Por1sorriso” 2016. godine s ciljem da besplatno popravi zube ljudima iz ekonomski ugroženih zemalja. Felipeov rad nije usredotočen samo na Brazil, već na cijeli svijet jer je njegov cilj pomoći što većem broju ljudi kojima je pomoć najpotrebnija. Misija ga je odvela u mjesta poput Mozambika i Kenije te od tada uglavnom djeluje u nerazvijenim zemljama u kojima ne naplaćuje svoje usluga za medicinsku njegu koju pruža.

Jedna od mnogih pacijenata koje je liječio, Terri Rimmer godinama se suočavala s poteškoćama prije nego što je došla u ruke ovog stomatologa. Primjerice, bilo joj je osobito neugodno kada se morala fotografirati u javnosti jer su svi gledali u njezin osmijeh i izazivali joj nelagodu. Također, zubi koji su nedostajali spriječili su Terri da jede raznovrsnu hranu. Primjerice, nije mogla konzumirati voće. Ozbiljnost njezina stanja prisilila ju je da izvadi sve zube i zamijeni ih implantiranim s leša. Srećom, operacija je bila uspješna pa sada može uživati ​​u svakodnevnim aktivnostima. Operacija je bila izazovna i oporavak je trajao poprilično dugo – nekoliko mjeseci. Bol izazvana transplantacijama bila je osobito teška za podnošenje jer su lijekovi koje je uzimala imali nuspojave na želudac, ali sada Terri može uživati ​​u normalnom životu bez diskriminacije.

Rossi ističe kako izbjegavanje brige o našoj oralnoj higijeni može imati štetan učinak i na naše fizičko i psihičko blagostanje. U nastavku vam donosimo fotografije izuzetnog djela koje je učinio Rossi i pomogao ljudima da se vrate u normalan život bez diskriminacije na svakom koraku.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari