Što znače sve oznake na etiketi na odjeći?

67
pranje i sušenje rublja

Kada prvi put perete novi odjevni predmet, možete u to ući s najboljim namjerama – potrebno je dešifrirati oznaku za pranje i njegu.

Dok neke naljepnice za odjeću sadrže ispisane upute poput “samo kemijsko čišćenje”, druge dolaze samo s hrpom simbola koji izgledaju kao neka vrsta tajne šifre. I onda odlučite jednostavno staviti tu košulju u perilicu sa svom ostalom odjećom.

Ali Wayne Edelman, izvršni direktor tvrtke Meurice Garment Care – i također poznat kao “Stainmaster” – kaže da je to loša ideja. “Etikete za njegu, iako nisu uvijek točne, daju potrošaču smjernicu za pranje, sušenje i glačanje većine predmeta”, kaže on za Lifehacker. Srećom, Edelman je sastavio vodič za dekodiranje etiketa za njegu odjeće kako bi nam pomogao da shvatimo što točno trebamo učiniti. Evo što trebate znati.

Zašto ne biste trebali zanemariti oznake za njegu?

Važno je čitati etiketu za njegu jer će pravilni postupci pranja i sušenja produžiti vijek trajanja vaše odjeće i kućanskih predmeta. Pranje svilenog predmeta prema profilu za pranje pamučnog ručnika moglo bi trajno oštetiti predmet, kao i pranje predmeta s oznakom “samo kemijsko čišćenje”. Stavite li nešto u sušilicu, vjerojatno ćete uništiti predmet.

Kako dekodirati etikete za njegu odjeće?

Edelmanov vodič je prilično opsežan, pa za sada evo nekoliko primjera simbola na etiketama za njegu odjeće i što oni znače:

Ako vidite simbol lavora s vodom s jednom točkom u središtu to znači Prati hladno. Ukoliko se pojavljuju dvije točke u simbolu lavora s vodom, to znači Operite toplo. Ukoliko pak uočavate tri točke u simbolu lavora s vodom to znači Prati vruće.

Ako je prikazan simbol lavora s vodom bez točki, to znači da možete prati odjeću u perilici rublja. U slučaju da se uz to pojavi simbol ruke, to je znak za isključivo ručno pranje rublja. Ukoliko je simbol lavora s vodom prekrižen, to znači nemojte prati. Krug znači samo kemijsko čišćenje, dok prekriženi krug znači ne čistiti kemijski. Ove upute daju vam do znanja koja je vrsta pranja potrebna i može li se predmet staviti u perilicu ili ne.

laundry-1026170_1920

Krećemo na sušenje. Ako uočite simbol kvadrata u kojem se nalazi krug, to je znak da je dopušteno sušenje u sušilici.

pranje rublja

U slučaju da je takav simbol prekrižen, to znači ne sušiti u sušilici.

laundry-1026171_1920

Ako se na etiketi pojavi simbol kvadrata s polukrugom u gornjem dijelu, to znači da biste trebali rublje objesiti da se osuši.

laundry-1026191_1920

Ako uočite simbol kvadrata unutar čijeg središta se pojavi horizontalna linija, to znači da prilikom sušenja odjeću morate položiti ravno da se osuši. Ako vidite simbol koji izgled podsjeća na bombon i prekrižen je, to znači da je zabranjeno iscijediti odjevni predmet. 

Ako uočite simbol kvadrata unutar kojeg se nalazi krug, to znači da podesite normalan ciklus. Ukoliko se ispod ovog simbola nalazi horizontalna linija, to znači stalni ciklus, a ukoliko se nalaze dvije horizontalne linije ispod simbola, to znači delikatni ciklus. Iako se ove upute odnose na perilice i sušilice rublja, neke sušilice nemaju te mogućnosti. U tom slučaju, Edelman kaže da “o normalnom razmišljate kao o visokoj toplini, o trajnom kao o srednjoj toplini, a o osjetljivom kao o niskoj toplini”.

Izvor: Life Hacker

L.B.

Komentari