Što kada nas obuzmu rutina i dosada?

154

S vremena na vrijeme pojave se trenuci kad nam ponestane motivacije zbog rutine prisutne u svakidašnjem životu. U takvim situacijama kad izgubimo volju i postane nam dosadno, postoje načini kako se vratiti na put stare slave. Za to su potrebne aktivnosti koje iskaču iz rutine i podižu nam energiju.

Dobar početak jutra

Kako drugačije početi s promjenama nego od jutra. Tako kaže i izreka: „Po jutru se dan poznaje.“ Zato je bitno razbiti rutinu odmah poslije buđenja. Umjesto standardne kave i provjeravanja društvenih mreža, uputit ćete se u šetnju obližnjim parkom ili na jutarnje trčanje. Fizička je aktivnost posebice korisna za jutarnje razbijanje rutine. Tako ćete cijeli dan biti puni energije i dobre volje.

Spontano putovanje

Neplanirani izleti ili putovanje najbolje ispadnu i najduže se pamte. Još ako povedete najboljeg prijatelja ili prijateljicu nezaboravni provod je zagarantiran. Putovanje ne treba biti luksuzno, već je cilj maknuti se od rutine, bilo to i u shopping u drugi grad ili na večeru u otmjeni restoran.

Mašta

Maknuti se od mobitela i provjeravanja društvenih mreža ima obnavljajući učinak. Zamislite da mobitel ne posjedujete tako da se počnete baviti drugim aktivnostima. Nevjerojatno je koliko će vas male stvari početi zanimati. Primjerice, nabavite dalekozor i promatrajte svoju okolinu i ljude. Razmišljajte što susjede razgovaraju, kupa li onaj čovjek svojeg psa kojeg šeće i slično. Mašta nas ponekad zbilja može napuniti dobrom voljom. Uz pomoć fantazije nikad vam neće biti dosadno.

Interes

Logični savjet za razbijanje dosade je pronalazak interesa, tj. hobija koji će nas zaokupiti. Ako vam ne idu sportovi ili nemate ambicije za neku određenu aktivnost, i male preokupacije mogu pomoći. S vremena na vrijeme izmišljajte si nešto novo što će zaokupiti vašu pažnju. Na primjer, ako zapnete za to da vam zubi budu bjelji, ta će vas težnja zaokupiti. Umjesto u dosadi, provodit ćete sate proučavajući kako prirodno izbijeliti zube, otići ćete u knjižnicu u potrazi za knjigom koja će vam razriješiti to pitanje i naposljetku isprobati prirodni izbjeljivač te u najboljem slučaju i dobiti bjelje zube. Nije važan uspjeh, već vaša preokupacija, koja će vas odvratiti od dosade.

 

 

 

Komentari