Što je zajedničko J.K. Rowling i Quentinu Tarantinu? Dobri stari papir i olovka!

23

Jeste li znali da je Paul Lauterbur prvi koncept MRI uređaja skicirao na ubrusu u restoranu? J.K. Rowling je pak nažvrljala ideju o čarobnjačkoj školi Hogwarts na poleđini vrećice za upotrebu u slučaju mučnine u avionu. Quentin Tarantino sve svoje scenarije prvo zapiše rukom, a u papir i olovku zaklinje se i Elie Seidman, CEO kompanije Tinder. Uspješna ekipa, da bismo riječ rekli…

E pa, čini se da to nije slučajnost. Pisanje rukom danas zvuči u najmanju ruku nepraktično, ako ne i arhaično, no ukoliko ste zapeli u kreativnoj blokadi ili niste produktivni, možda je vrijeme da se vratite dobroj staroj metodi, piše Business Insider.

Upravo pisanje, uz sve poteškoće koje donosi poput greškica koje je ipak nešto teže izbrisati nego tipkom na laptopu, žuljeva na prstima, ukočenosti i sličnih posljedica za tehnologijom razmažene nove generacije donosi i mogućnost da svoje ideje formirate na jasniji i učinkovitiji način, proučite vlastiti proces razmišljanja i formiranja ideja i bolje osvijestite kako vaš um prelazi put od točke A do točke B.

Znanost to podupire. Upravo je MRI uređaj uočio da se prilikom pisanja rukom aktivira neurološka aktivnost u određenim dijelovima mozga. Možda na nekadašnju metodu kažnjavanja učenika time da unedogled ispisuju iste rečenice treba gledati blagonaklono. Taj proces zaista pomaže u učenju.

Osim toga, na papiru vam neće blještati stotine notifikacija koje odvraćaju pozornost od onoga na što se trebate fokusirati. A i ništa nije spontanije nego zgrabiti papir i olovku pa zabilježiti misli praktički u trenutku dok još nastaju. Na taj način automatski prebacujete svoj unutarnji svijet na papir, nekako ipak neposrednije nego kada to činite tipkajući. Ili barem zvuči romantičnije…

Metodom pokušaja i pogrešaka – bez tipke delete i bez mogućnosti kopipejstanja nekako ste ipak bliži vlastitoj struji svijesti. Zato možete biti kreativniji, ideje se doslovno formiraju dok ih zapisujete i mogu vas odvesti u smjeru koji ni sami niste predvidjeli.

Možda nije loša ideja da pokušate nositi sa sobom notesić i olovku. Zapisujte stvari, pritom griješite, križajte, zapisujte iznova i tako ukrug. A onda malo razmislite o onome što vidite na stranicama pred sobom.

Tko zna, možda napišete novog Harrya Pottera. Ili se zaposlite u Tinderu. Kakogod bilo, nije loše.

Komentari