Što je gluten, gdje se nalazi i kome šteti?

Ovo su rekli stručnjaci o odabiru prehrane koja uključuje gluten ili pak one bez njega

406

Gluten je protein koji se nalazi u velikom broju žitarica, i to često onim najzastupljenijim u našoj prehrani, kao što su: pšenica, ječam, raž, zob. U žitarice koje pak ne sadrže gluten, ubrajaju se kukuruz, riža, heljda i proso.

Današnja moderna vremena u stopu prate i bolesti koje se, među ostalim, manifestiraju osjetljivošću na gluten, a to je prije svega celijakija, ali tu su i druge bolesti koje prati intolerancija i osjetljivost na gluten. S obzirom da kod oboljelih od celijakije, gluten može oštetiti stjenku crijeva do mjere da je spriječena svaka apsorpcija vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, oboljelima se preporuča potpuno isključivanje glutena iz prehrane. Kao glavni simptomi intolerancije na ovu namirnicu javljaju se su grčevi, plinovi, nadutost i proljev. Tegobe koje osjećaju osobe osjetljive na gluten nešto su blaže, ali uglavnom dovoljno neugodne da se bolesnici bolje osjećaju ne konzumirajući gluten.

Gluten se danas nalazi u cijeloj lepezi industrijskih proizvoda, te ga je zaista teško izbjeći. Svi proizvodi čiji je sadržaj pšenica, sadrže i gluten, pa se gluten tako može pronaći u čokoladi, sladoledu, kečapu, začinima, čajevima, kajmaku, mladom siru, nekim mliječnim proizvodima, ali i u mnogoj drugoj hrani. Osobe koje boluju od celijakije ili neke vrste preosjetljivosti na gluten, često su primorane same pripremati hranu.

Ako si pak postavljate pitanje, odabrati prehranu sa glutenom ili bez glutena, stručnjaci preporučaju da osobe oboljele od celijakije i one osjetljive na glutein, svakako konzumiraju hranu bez ove namirnice, a kako bi izbjegli sve tegobe kao posljedicu njegove konzumacije. No ipak, ukoliko nemate razloga izbjegavati gluten, ili ga izbjegavate zbog dijete, stručnjaci upozoravaju kako izbacivanje glutena iz jelovnika i nije najpametnija odluka, jer osobe koje ne konzumiraju gluten imaju povišen rizik od manjka važnih nutrijenata, poput željeza, vitamina B i vlakana, što pak dugoročno gledajući može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija.

 

Komentari