Što je ‘body grief’? Žene dijele kako je to žaliti za samim sobom

325
tijelo

Koliko puta vam se dogodilo u razgovoru da ste spomenuli “ova žena nekad je bila mršava i seksi”?

Taj isti osjećaj nelagode što smo sada drugačiji od svoje/g bivše/g mlađe/g ja imamo svi, a sada čak imamo i naziv za to – “body grief”.

Autorica Jayne Mattingly, koja je prva skovala taj izraz, definira body grief kao “univerzalno iskustvo razočarenja, tuge i gubitka koje dolazi samim postojanjem u tijelu”.

Body grief u osnovi sažima svu ljutnju, gubitak, frustraciju, tugu i opći osjećaj žalosti koji mnoge žene osjećaju zbog “gubitka” svog bivšeg tijela i bivše sebe koje ono predstavlja.

Body grief može se manifestirati na bezbroj načina – starenje, rađanje djece, kronična bolest ili ozljeda, invaliditet, reakcije na lijekove, velike životne promjene, trauma, stres. I dok ovaj pojam često označava debljanje, mnoge žene koje smršave mogu također osjećati body grief.

Sami Rose, australska savjetnica i trenerica za sliku tijela, govorila je o vlastitim izazovima s body griefom, posebno nakon što je dosegla ciljnu težinu, a zatim ponovno dobila težinu.

“Provela sam sve svoje tinejdžerske godine i sve svoje 20-e imajući ovaj broj u glavi i ovo tijelo za koje sam mislila da će riješiti sve moje probleme”, rekla je. “Nakon što je izgubila oko 55 kilograma, dobila komplimente od svojih prijatelja, no Rose je i dalje imala istu nesigurnost. Za nju je body grief  značilo “odbaciti ideal mršavosti” i “tugovati zbog ideje o tome što mi dobro tijelo znači”.

Njezino iskustvo nije neuobičajeno. Mnogo žena dijele svoje priče o body griefu u novom TikTok trendu pod nazivom #bodygrief, koji je dosegao gotovo 880.000 pregleda.

Žene poput Aleah Elizabeth, koja je od “supermršave” veći dio života dobila 60-70 kilograma nakon što je počela uzimati kontracepciju.

“Ali kako sam se debljala, doslovno sam mrzila svoje tijelo sve više i više… A onda se toliko udebljaš i svi oko tebe to primijete i pričaju o tome. Počneš se osjećati loše zbog toga. Mislim da je to najgora stvar kroz koju sam prošao u životu.”

Ili Eliana Hope, koja je, dva mjeseca nakon porođaja, plakala u trgovini nakon što je shvatila da je “tijelo koje me vodilo planinskim stazama sada rastegnuto i opušteno na svim mjestima na kojima je prije bilo snažno.” Popis se nastavlja.

I što bismo trebali učiniti u vezi body griefa?

Za početak, Rose predlaže da zapišete popis svih stvari koje cijenite kod sebe, a koje su potpuno nepovezane s vašim tijelom.

“Mislim da to može biti stvarno posebno u ponovnoj izgradnji vašeg identiteta i dokazivanju sebi da ste više od tijela”, kaže ona. “Da je tvoj izgled dio tebe, ali nije najvažniji dio tebe.”

Ali isto tako, kao i kod svih oblika tuge, ponekad dijeljenje onoga kroz što prolazite u sigurnom prostoru s drugim ljudima koji su kroz to prošli ili također prolaze, stvarno vam pomaže da prijeđete te teške osjećaje. I zato je ovaj TikTok pokret tako važan. Nitko to ne bi trebao prolaziti sam.

Izvor: Upworthy

Komentari