Stigla sezona poskupljenja cestarina za skupinu vozila koja čine 90 posto prometa

16

Počela je sezona gužvi na cestama, kao i poskupljenja cestarina. Od 15. lipnja do 15. rujna vožnja autocestom stajat će putnike 10 posto skuplje za vozila I. A i II. skupine, što čini 90 posto vozila na autocestama.

U I. A skupinu spadaju motocikli, motorni tricikli i četverocikli, a u II. skupinu motorna vozila s dvjema osovinama, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma te motorna vozila s dvjema osovinama, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo, neovisno o broju osovina i visini priključnoga vozila.

Tako će cestarina na A1 Zagreb – Dugopolje za prvu skupinu vozila pokupiti oko 20 kn, točnije iznosit će 200 kuna umjesto prijašnjih 181 kn. Cestarina za A1 Zagreb – Karlovac iznosit će 21 kunu, Zagreb – Rijeka prelazi sa 70 na 77 kuna, a Zagreb – Lipovac sa 128 na 141 kunu, a poskupila je i cestarina za Krčki most. 

Broj vozila se u ljetnim mjesecima povećava i tri puta, i to ponajviše vozila u I. A i II. kategoriji. Prihodi od cestarina do 10. lipnja dostigli su i 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego prošle godine, a milijun više vozila.

Turistička sezona inače počinje od 17. lipnja, no HAC je predvidio pojačan promet i ovaj vikend i to na na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji.

 

Komentari