Stanovništvo Japana: Jedna od 10 osoba sada ima 80 ili više godina

103
japan

Po prvi put ikada, više od jedne od 10 osoba u Japanu sada ima 80 ili više godina. Nacionalni podaci također pokazuju da je 29,1% od 125 milijuna stanovnika u dobi od 65 ili više godina – rekord.

Japan ima jednu od najnižih stopa nataliteta u svijetu i dugo se borio s time kako zbrinuti svoju populaciju koja stari. Japan ima najstariju populaciju na svijetu, mjereno udjelom ljudi u dobi od 65 ili više godina, kažu Ujedinjeni narodi. Taj udio iznosi 24,5% u Italiji i 23,6% u Finskoj, koje su na drugom i trećem mjestu.

U Japanu se očekuje da će osobe starije od 65 godina do 2040. činiti 34,8% stanovništva, prema Nacionalnom institutu za istraživanje stanovništva i socijalne sigurnosti.

Tko će se brinuti o starima u Japanu?

Japan je bio budućnost, ali je zapeo u prošlosti. Stopa zaposlenosti starijih osoba u zemlji među najvišima je u većim gospodarstvima – radnici u dobi od 65 ili više godina čine više od 13% nacionalne radne snage.

Japan je odobrio rekordan proračun za sljedeću fiskalnu godinu, dijelom zbog rastućih troškova socijalnog osiguranja. Napori da se poveća stopa nataliteta također su imali malo uspjeha usred rastućih troškova života i notorno dugog radnog vremena. Stope nataliteta usporavaju se u mnogim zemljama, uključujući i japanske susjede, no problem je posebno akutan u Japanu. Procjenjuje se da je prošle godine u zemlji rođeno manje od 800.000 beba – najmanji broj od početka vođenja evidencije u 19. stoljeću.

U 1970-ima ta je brojka iznosila više od dva milijuna. Premijer Fumio Kishida rekao je u siječnju da je njegova zemlja na rubu da ne može funkcionirati kao društvo zbog pada nataliteta. Međutim, vlasti i dalje oklijevaju oko prihvaćanja radnika migranata kao rješenja za pad nataliteta. Druge zemlje u Aziji suočavaju se sa sličnim demografskim izazovima. Prošle je godine kinesko stanovništvo palo prvi put od 1961., dok je Južna Koreja prijavila najnižu stopu plodnosti u svijetu.

Izvor: BBC

Komentari