Stan vam je zakrčen nepotrebnim stvarima? Probajte LAGOM!

Sasvim je jasno da su Švedi postali eksperti za namještanje životnog prostora. Sada imaju novu foru, lagom!

183

Lagom je zapravo švedski izraz kojem bi najbolji hrvatski pandan bio taman, odnosno ni previše ni premalo. Bez obzira krećete li uređenje životnog prostora ili samo nešto dodajete i bez obzira baratate li sa 30 ili 130 kvadrata, lako se zanesti i jednostavno sve zakrčiti. Od kupovine prevelikog ili preglomaznog namještaja koji je u salonu izgledao mrak, pa do kupovine prevelikog broja sitnica čija svrha u gužvi izgubi smisao.

Prema lagom načelu, možete pratiti ovih nekoliko smjernica kako bi izbjegli stvaranje nepotrebne gužve i dobili smislen, funkcionalno namješten prostor:

1. Redovno organizirajte inventuru

Ako možete, jednom godišnje (idealno na proljeće) prošećite stanom/kućom i bacite oko na svaki komad namještaja ili ukrasni predmet. Ako je pun stvari koje niste ni pogledali od prošlog čišćenja vrlo je vjreojatno da vam samo služi za odlaganje onih “možda će trebati” stvari. Drugim riječima smeća. Nakratko ga probajte staviti na neko drugo mjesto i naći mu drugu funkciju, ako to ne ide, najbolje što možete je prodati ga.

2. Pustite što je više svjetla moguće u prostor

Ako ste ograničeni s veličinom i količinom staklenih površina onda nemojte previše eksperimentirati s tamnim zidovima. Bijelo ili svijetlo sivo je najbolji odabir. Malo kontrasta lako dodate kroz namještaj i druge predmete.

3. Izbjegavajte prevelike tepihe i tapisone

Iako im često pribjegavamo kako bi zaštitili drvene ili druge podove preglomazni tepisi ili tapisoni od zida do zida vizualno smanjuju i zatvaraju prostor. Držite se manjih tepiha koje ćete više koristiti kao ukras, a oštećenje podova spriječite sa košarom s papučama na ulazu koje ćete ponuditi gostima.

4. Ako je veliko neka bude dugotrajno

Velike komade namještaja probajte kupovati da traju. Iako je danas sve manje namještaja koji traje vječno kao nekada, a i volimo si pustiti opciju promjene, neke stvari je dobro kupiti ili izraditi od izdržljivih i kvalitetnih materijala. Ako kupujete, gledajte garanciju. 10 godina garancije je ipak kakva takva sigurnost da vrata ormarića u kuhinji neće ispasti nakon godinu dana.

5. Reciklirajte i ponovo upotrijebite

Od rabljenog namještaja koji možete kupiti na buvljacima i urediti pa do komada koje već imate. Puno toga može se restaurirati ili iskoristiti za nešto drugo. Ormarići se mogu rastaviti pa presložiti u drugačije police, fotelje i stolice se mogu pretapicirati itd. A ako imate vremena i volje, dio svega toga možete napraviti i sami.

6. Koristite modularni namještaj

Pogotovo ako vam je prostor mali. Stolovi i stolice na rasklapanje, šankovi sa stolicama koje se izvlače/uvlače. Sofe koje se slažu od više komada koje mogu biti pojedinačne fotelje. Sve su to super stvari s kojima u sekundi možete “povećati” količinu namještaja, a da nemate konstantnu gužvu.

7. Zazelenite prostor

Bez pretjerivanja naravno da ne dobijete đunglu. No biljke će unijeti drugu energiju u stan i iako zauzimaju prostor nećete ih takvima doživljavati.

Komentari