Sretan vam Svjetski dan čokolade!

219

Svim čokoljupcima sretan 7. srpnja – Svjetski dan čokolade. Zahvaljujući plodovima kakaovca ( lat. Theobroma cacao – “hrana bogova”), drva koji raste u kišnim šumama Amazone, ljubitelji čokolade odavna mogu uživati u raskoši njezina okusa. Poznato je da čokolada potiče lučenje endorfina, prirodnog hormona sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje.

Ugoda koju izaziva tek je jedna od čokoladnih vrlina, pored antioksidativnih svojstava ima vrlo visoka zaštitna svojstva protiv sunčeva zračenja, djeluje antibakterjski u usnoj šupljini, blagotvorno djeluje na srce i mozak.

U njoj su u svečanim prigodama uživali drevni Maje i Asteci, imali su i svoje bogove čokolade, zrna kakaa koristili su i kao novac.

Vijest o čokoladi iz Južne Amerike u Eropu stigla je zahvaljujući Kristoforu Kolumbu 1502. godine, no nova kultura nije izazvala veliko zanimanje. Tek 26 godina kasnije, nakon što je Don Cortes 1528. u Španjolsku donio sirovinu, opremu i recepturu za spravljanje čokolade, ova je vrijedna slastica pokorila Stari kontinent.

Prekretnica u proizvodnji čokolade dogodila se 1828. godine kada je nizozemski kemičar Conrad J. van Houten patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca i pretvarala ih u kakao prah. Englez Joseph Fry je 1847. otkrio kako kakao prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem, dok je Švicarac Daniel Peter 1875. godine uspio proizvesti prvu mliječnu čokoladu, a 1879. Rudolf Lindt napravio je “chocolat fondant”,  čokoladu koja se topila u ustima. Nakon toga, život bez čokolade postao je nezamisliv. Mnogi će se složiti s duhovitom izjavom umjetnika i karikaturiste Johna Q. Tulliusa – “Devet od deset osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvek laže.”

Prvi pogon industrijske proizvodnje čokolade na području Hrvatske pokrenut je krajem 19. stoljeća u Rijeci,  proizvodila se popularna čokolada Slon. Usto, proizvodili su se i čokoladni bomboni, Riječki kakao Jadran, Riječke tortice i Adria šnite. Nažalost, riječki čokoladni pogon prestao je s radom sredinom 20. stoljeća.  Manje je poznato da je upravo u hrvatskoj tvornici Zvečevo osmišljena prva čokolada s rižom na svijetu, pod brendom Mikado proizvodi se od 1964. godine

Komentari